31 iul. 2022 | 08:30

Iată ce probleme poți să ai dacă ai obiceiul să mai tragi câte un pui de somn, ziua: ce spun cercetătorii despre asta

ACTUALITATE
Iată ce probleme poți să ai dacă ai obiceiul să mai tragi câte un pui de somn, ziua: ce spun cercetătorii despre asta

Există ceva mai frumos decât să tragi un pui de somn într-o după-amiază? Probabil că da. Cu toate astea, unii oamenii iubesc să facă asta.

O analiză realizată prin prisma a 358.451 de înregistrări anonime din Regatul Unit a dezvăluit o legătură cu anumite probleme medicale, sugerând că totul ar putea fi mai mult decât o coincidență.

Fiind un studiu corelațional, cifrele nu implică neapărat faptul că vina este a somnului, în mod exclusiv.

„Aceste rezultate sunt deosebit de interesante, deoarece milioane de oameni s-ar putea bucura de un pui de somn regulat sau chiar zilnic”, a spus anestezistul E Wang, de la Universitatea Central South din China a Spitalului Xiangya.

Ce legătură are un pui de somn, în mijlocul zilei, cu hipertensiunea arterială

Studiile anterioare au observat o potențială legătură între somnul de zi și hipertensiunea arterială și, prin extensie, una dintre complicațiile majore, accidentul vascular cerebral. De fapt, o singură zi de siesta poate coincide cu o creștere a riscului de hipertensiune arterială și a celui de accident vascular cerebral.

Pentru a extinde studiile anterioare, cercetătorii au apelat la Biobank pentru a efectua un studiu care a inclus randomizarea mendeliană, adică efectul pe care variațiile genetice îl au asupra unui rezultat, pentru a determina cauzalitatea.

Baza de date conține informații despre mai bine de 500.000 de rezidenți din Regatul Unit, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, din anii 2006 și 2010, care au furnizat în mod regulat mostre și actualizări privind starea lor de sănătate. A existat, de asemenea, un sondaj privind somnul în timpul zilei, realizat pe unii dintre participanții la Biobank – acest sondaj a avut loc de patru ori, între 2010 și 2019.

Din datele Biobank, cercetătorii au exclus orice persoană care avea deja hipertensiune arterială sau care a avut un accident vascular cerebral înainte de începerea studiului.

De menționat că cei mai mulți dintre cei care obișnuiau să tragă câte un pui de somn  erau bărbați, fumau, beau zilnic, aveau niveluri de educație și venituri mai scăzute și raportau atât insomnie, cât și sforăit.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele