17 sept. 2022 | 12:50

De ce ar trebui să ne luăm „adio” de la munca de acasă: cine îngroapă acest vis al românilor

ACTUALITATE
De ce ar trebui să ne luăm

În ultimii mai bine de doi ani, în România, la fel ca-n restul lumii, a luat foarte mult avânt munca de acasă.

Apărută inițial ca un colac de salvare în contextul crizei sanitare, posibilitate a de lucra de la distanță a prins contur și a ajuns să fie îndrăgită de angajați, când și-au dat seama că, astfel, beneficiază de mai mult timp liber, stau mai mult acasă, cu familia și se pot ocupa mai bine de treburile casnice, economisind bani și timp cu deplasarea la job.

Munca de acasă a început să fie îndrăgită și de firme, deși inițial managerii erau foarte reținuți și temători. Numeroase studii realizate în ultimii ani arată că productivitatea companiilor ce au implementat munca remote a crescut considerabil, iar firmele economisesc și ele bani cu închirierea clădirilor de birouri.

Problema este că, de acum încolo, munca de acasă riscă să fie îngropată de criza energetică.

În următoarea perioadă foarte puțini români vor mai dori să muncească de acasă

A munci de acasă implică și cheltuieli suplimentare. De exemplu, e evident că vei plăti mai mulți bani la facturi, petrecând mai mult timp în locuință și lucrând pe computer.

Tocmai din acest motiv, un sondaj recent realizat de BestJobs arată că unii salariați se gândesc să treacă mai des pe la birou în perioada următoare, pentru a reduce costurile de acasă.

„Criza energetică anunțată ne pune în fața unei noi provocări, inclusiv în dinamica de pe piața muncii. Presiunea pe care angajații o resimt asupra bugetelor îi fac să ia în calcul noi soluții. Din fericire, cei mai mulți dintre angajații care își desfășoară munca remote au la dispoziție posibilitatea de a merge la birou și de a reduce astfel consumul utilităților acasă, mai ales în lunile de iarnă, când vor veni și facturile la încălzire.

Așadar, vedem o creștere a muncii în format hibrid, dar preponderent de la birou, ceea ce nu poate decât să îi bucure pe angajatori. În prezent, pe platforma BestJobs, 1 job din 5 este încadrat la mod de lucru hibrid”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Sursa citată ne mai explică faptul că situația economică actuală îi forțează pe angajații obișnuiți cu munca remote să reevalueze mersul la birou.

„Pe lângă beneficiul de a lucra alături de colegi și de a participa fizic la întâlniri, mersul la birou are de acum și un avantaj privind reducerea facturilor lunare.

Deși apar costurile de transport, mai mult de jumătate dintre angajații care lucrează în acest moment remote au spus că iau în calcul să lucreze mai des la sediul companiei, cu scopul de a reduce consumul utilităților în propria locuință, în timp ce 33% plănuiesc să îi ceară angajatorului buget pentru compensarea facturilor, iar 20% vor lua nicio măsură în acest sens”, explică specialiștii.

Sondajul a fost efectuat în perioada 27 august – 11 septembrie pe un eșantion de 1.272 utilizatori de internet din România.