12 aug. 2022 | 13:08

Datoriile „ascunse” de pe capul fiecărui român: statul face împrumuturi masive, fără să ne întrebe. Într-o singură zi a luat cât nu vedem noi într-o viață

ACTUALITATE
Datoriile

Știm câți bani avem de dat prietenilor, familiei sau băncilor, dar știm și în ce datorii ne „bagă” statul?

Fiecare român are sau nu datorii către diverse instituții financiar-bancare. Știm cu toții cât de greu e să poți reuși să economisești ban pe ban, pentru a-ți cumpăra o mobilă nouă, o mașină mai spațioasă pentru familie sau poate chiar o locuință. De asta, mulți apelăm la credite și ne asumăm angajamente financiare chiar și pe perioade de zeci de ani, dedicându-ne întreaga viață achitării acelei creanțe.

Ne întindem, fiecare dintre noi, atât cât ne ține plapuma, cum se zice în popor. Știm, de la bun început și decidem liber dacă ne dorim acel împrumut, dacă vrem să ne asumăm responsabilitatea pentru el sau nu.

Ei bine, nu la fel stau lucrurile cu celelalte datorii pe care le avem, pentru că, da, mai avem niște creanțe care ni se pun în spate de către stat și pe care tot noi, ca simpli cetățeni și contribuabili, vom fi nevoiți să le rambursăm cândva. Statul continuă să facă, în numele nostru, împrumuturi semnificative. E drept că traversăm o perioadă care necesită cheltuieli mai mari, crește deficitul bugetar în toate economiile europene și contextul economic la nivel internațional este și el deteriorat și plin de tensiuni, inclusiv de ordin geopolitic. Dar acest lucru nu e împiedică să facem niște calcule simple și să vedem cât ne mai crește povara din partea statului.

Bani grei, pe bandă rulantă

Prin urmare, aflăm că, într-o singură zi, Ministerul Finanțelor a atras 1,393 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark şi o alta de certificate cu discount. Este vorba de ziua de 11 august, iar cifrele sunt cât se poate de credibile, fiind furnizate chiar de Banca Naţională a României (BNR).

Concret, este vorba despre 938,5 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 78 de luni, la un randament mediu de 7,75% pe an.

Vorbim, de asemenea, despre 300 de milioane de lei – valoare nominală e emisiunii, in timp ce băncile au subscris 1,248 de miliarde de lei.

Pe 12 august ar urma să fie atrasă altă sumă impresionată, de data asta fiind în plan 45 de milioane de lei.