11 aug. 2022 | 15:42

Cursul valutar scapă de sub control. Euro sare cu mult peste 5 lei: dacă ai economii în lei sau plătești chiria în euro, ești „terminat”

ACTUALITATE
Cursul valutar scapă de sub control. Euro sare cu mult peste 5 lei: dacă ai economii în lei sau plătești chiria în euro, ești

Nu e o perioadă propice să ne ținem economiile în moneda națională. De ce? Conturăm această afirmație pe baza unor previziuni economice proaspăt formulată de analiștii CFA România.

Estimările pentru următoarele 12 luni indică faptul că vom avea un curs euro-leu de 5,1165. Acest lucru înseamnă o depreciere destul de semnificativă a leului nostru, motiv pentru care o opțiune ar putea fi aceea de a ne canaliza spre a economisi în moneda unică europeană, mai ales dacă punem sume mai mari de bani deoparte.

Nu scăpăm nici de inflație, prețurile mari rămân aici

Pe de altă parte, nici inflația nu ne va lăsa în pace, în lunile următoare. Tot pentru orizontul de un an de zile, experții în economie se așteaptă să ne confruntăm în continuare cu o inflație de două cifre. Mai exact, din raportul oficial al analiștilor reiese faptul că rata inflaţiei pentru următoarele 12 luni este estimată la 11,7%, de la 15,05% în prezent.

Sunt estimări și pentru PIB-ul României, iar acestea ne indică faptul că Produsul Intern Brut va urca cu 3,2% în acest an, faţă de 5,9% în anul precedent.

Ne vom adânci în deficitul bugetar, cred analiștii. Conform estimărilor, deficitul bugetar va ajunge la 7,1% din PIB, de la 6,7% din PIB. Practic, vom avea în continuare probleme în a ne acoperi cheltuielile și vom fi nevoiți, cel mai probabil, să continuăm să ne împrumutăm.

Indicatorul de încredere economică s-a corectat, după o lungă perioadă de depreciere, mai notează economiștii, doar că se păstrează în continuare o atitudine rezervată și nu foarte optimistă cu privire la viitorul nostru economic.

„După 8 luni consecutive de scădere, indicatorul de încredere a înregistrat o corecţie. Însă atât indicatorul de încredere cât şi componenta sa de anticipaţii rămân la niveluri reduse, ceea ce indică anticipaţii de decelerare a economiei în următoarele 12 luni. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii estimând că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puţin următoarele 12 luni”, precizează analiștii.