26 iul. 2022 | 17:55

Dar de nuntă prin transfer bancar, noua „fiță” în materie de evenimente: cât de generoși sunt românii, dar străinii

ACTUALITATE
Dar de nuntă prin transfer bancar, noua „fiță” în materie de evenimente: cât de generoși sunt românii, dar străinii

A venit vara, restricțiile s-au mai domolit, așadar tot românul se gândește la nuntă sau la botez – cu alte cuvinte, la tot ceea ce n-a putut să facă în vreme de pandemie și restricții. Asta se poate rezolva acum.

Ceea ce, în mod evident, pune presiune pe invitați, cei care trebuie să meargă, într-o perioadă relativ scurtă, la mai multe evenimente de tipul nuntă sau botez, adică acolo unde sunt „obligați” să „decarteze” un dar.

Iar dacă înainte, darul de nuntă se lăsa în plicul de pe masă, vremurile moderne au schimbat tradiția, invitații putând să rezolve „problema” și printr-un transfer bancar – eventual prin Revolut, că e mai simplu.

Darul de nuntă – cât plătesc românii, cât plătesc străinii

Cu toate că tendința transferului bancar pare să fi căpătat suficient teren, mai ales în condițiile în care pandemia ne-a reorganizat din acest punct de vedere, se pare că în anumite țări (printre care și România) încă se practică darul clasic de nuntă sau botez, adică banii în plic.

Printre aceste țări se numără Japonia, Italia, Polonia, dar și Portugalia.

În Australia sunt apreciate, de asemenea, și cadourile, dar deopotrivă și banii, fie ei cash sau card. Cu toate astea, aici este de preferat să faci un transfer bancar, eventual înainte de eveniment.

Așadar, dacă în România, darul de nuntă poate să atingă suma de 1.500-2.000 de lei, în funcție de eveniment, desigur, în alte țări se practică 30-70 de euro pentru prieteni și în jur de 100 de euro pentru cei extrem de apropiați.

Dacă mergi la o nuntă în Spania, Lituania, Irlanda sau Polonia, ar trebui să scoți din buzunar minim 50 de euro, dar nu se va supăra nimeni dacă dai mai mult de atât, de vreme ce în Portugalia ai face bine să ai la tine în jur de 125 de euro.

La fel de generoși (sau, mai bine zis… aproape) ca noi sunt italienii și japonezii, sumele plătite de ei variind între 300-500 de euro.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele