Dai pe o casă mai puțin decât pe o cafea: unde și de ce

Dai pe o casă mai puțin decât pe o cafea: unde și de ce

În satele abandonate din Sicilia, o casă este scoasă la vânzare de către autorități pentru doar un euro. Iată care sunt motivele.

Printre motivele pentru care prețurile sunt atât de mici în acea regiune se numără depopularea şi îmbătrânirea populaţiei. Satele abandonate din Sicilia şi alte regiuni ale Italiei sunt în paragină. Acolo, autorităţile încearcă să le salveze de la uitare şi dispariţie prin vânzarea locuinţelor rămase fără proprietar.

Poți să ai o casă pentru doar un euro în Italia

Dar italienii nu sunt interesați să cumpere, ci străinii. În ultimii ani, zeci de sate depopulate din Italia, din Alpi şi până în Sicilia, au început să vândă proprietăţi vechi, în pragul ruinei,  pentru doar un euro, mai puţin decât costul unui espresso, conform EUobserver.

Scopul este să ofere o nouă viaţă comunităţilor aflate pe moarte şi să revigoreze economia locală.

Spre exemplu, în comuna siciliană Gangi au fost vândute peste trei sute de proprietăţi la un euro, iar în Mussomeli numărul aproximativ se ridică la 150. De asemenea, satul Sambuca a scos anul acesta pe piaţă un al doilea lot de case vechi, dar de data aceasta la doi euro, în urma vânzării cu succes a 17 proprietăţi abandonate în 2019.

Având în vedere numeroasele cereri, casele au fost licitate şi vândute celor mai buni ofertanţi. La Sambuca afluxul de noi cumpărători a reînviat sectorul turistic şi piaţa imobiliară. S-au deschis noi taverne, pensiuni şi buticuri, spune viceprimarul Giuseppe Cacioppo.

Anul trecut, cel puţin încă zece orăşele au lansat schema de vânzare de locuinţe pentru un euro, inclusiv Pratola Peligna din Abruzzo şi Laurenzana din Sicilia. Satele care vând case cu un euro, în mare parte situate în sudul mai sărac, se depopulează rapid. Cauzele sunt emigrările în masă din trecut și calamităţile naturale precum cutremurele.

Așa că, dacă vrei să cumperi o casă la un preț de nimic, poți să iei în considerare asta. Doar să te pregătești financiar s-o reconstruiești de la zero.

Citește și: