17 oct. 2022 | 06:00

Dacia Spring nu se produce în România, dar vor ieși mașini electrice pe poarta de la Mioveni: anunțul oficial

ACTUALITATE
Dacia Spring nu se produce în România, dar vor ieși mașini electrice pe poarta de la Mioveni: anunțul oficial

Foarte mulți români sunt convinși că Dacia Spring este o mașină electrică românească. În realitate, aceasta se produce integral în China și nu are niciun fel de legătură cu fabrica de la Mioveni. CEO-ul gigantului autohton a confirmat însă momentul în care vom avea autoturisme Dacia cu adevărat românești.

Denis Le Vot este CEO-ul mărcii Dacia, iar în urmă cu câteva zile, a detaliat planurile companiei pe care o conduce de a produce mașini electrice în România. La momentul de față, niciun astfel de autoturism nu iese pe poarta fabricii românești și vor mai trece mulți ani până la materializarea acestei ambiții.

Dacia electrică românească, pe poarta de la Mioveni

A patra generație de Dacia Duster urmează să fie lansată, cel mai probabil, în 2033. Aceasta va fi prima mașină electrică produsă la uzina companiei de la Mioveni, în România. Informația a fost confirmată de șeful companiei Dacia.

“Acum ştim că în 2035 modelele Dacia vor fi electrice. Prima noutate o vom avea cu următoarea generaţie a Sandero care va fi electrică în 2028. Următoarea va fi cu Duster din 2033 – cea de-a patra generaţie. Acum va urma Jogger Hybrid în care practic nu am investit nimic, sau am investit foarte puţin deoarece vorbim despre o tehnologie pe care o luăm de la Renault”, a spus Denis Le Vot în cadrul unei mese rotunde la Bucureşti.

Oficialul a profitat de ocazie pentru a atrage atenția asupra faptului că, până și la ora actuală, Dacia este foarte aproape de a fi un brand cu impact redus sau foarte redus asupra mediului înconjurător. “Acum Spring reprezintă 12% din vânzările Dacia, iar cele GPL sunt la peste 30%, deci circa jumătate din ce vine Dacia este cu emisii zero sau cu emisii reduse de dioxid de carbon”, a insistat Le Vot.

O versiune electrică de Dacia Sandero este și ea pe listă, aceasta ar trebui să se lanseze în 2028. Din păcate, pentru românii care tot speră la mașini electrice cu adevărat românești, viitorul Sandero se va produce tot în Marco. Se pare totuși că există o explicație pentru asta.

“În Maroc producem de obicei acum maşinile “joase” iar la Mioveni pe cele înalte precum SUV-urile şi crossoverele – Duster, Jogger şi Sandero Stepway. Următorul Duster va fi unul cu motor cu ardere internă (aşteptat în 2025 – n.red.) iar generaţia care va urma, cel mai probabil în 2033 va fi electric”, a explicat Denis Le Vot, conform ZF.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele