Dacia Jogger, un subiect controversat: cum a devenit ”cea mai slabă” mașină și cea mai sigură, în același timp

Dacia Jogger, un subiect controversat: cum a devenit ”cea mai slabă” mașină și cea mai sigură, în același timp

Pe hârtie, Dacia Jogger este cea mai sigură mașină lansată vreodată de constructorul de la Mioveni, până în prezent. În teste, însă, situația este semnificativ mai complicată. Autoturismul tocmai a primit o singură stea de la autoritatea europeană EuroNCAP, cea mai mică valoare pentru o Dacia.

În urmă cu aproximativ o săptămână, a făcut valuri online informația conform căreia EuroNCAP a acordat o singură stea din cinci pentru siguranță noului Dacia Jogger. Argumentul producătorului de la acea vreme a fost că autoritatea independentă de testare a schimbat modul în care acordă punctajele. De cealaltă parte a baricadei, Dacia insistă că este cea mai sigură mașină lansată vreodată de către companie.

Dacia Jogger, într-o situație complicată

În România, poți cumpăra o Dacia Jogger cu 14.780 de euro în versiunea de cinci locuri și dotări minime. Prețul de achiziție sare la 18.500 de euro în versiunea cu 7 locuri și dotări SL Extreme. Aceeași mașină a primit o stea de siguranță, după cum se poate vedea și în captura de ecran de mai sus, pentru că avertizarea pentru centura de siguranță nu este disponibilă pentru locurile de pe ultimul rând de scaune al modelului cu șapte locuri. Vorbim, practic, de al treilea rând.

Jogger este o mașină construită pe aceeași arhitectură precum Sandero Stepway, o mașină care a fost testată anul trecut și a primit două stele în aceleași teste. Motivul pentru care nota a scăzut la o stea constă în absența sistemului de avertizare menționat mai sus.

Dacia are un argument cât se poate de clar pentru nota de o stea și insistă pe faptul că aceasta este cea mai sigură mașină a sa. ”Acesta este rezultatul alegerilor noastre. Nu am implementat un sistem de avertizare pentru centura de siguranță pe al treilea rând, deoarece atunci când doriți să rabatați scaunele, ar fi trebui să se deconecteze și să se reconecteze unele funcții electronice”, spune Marc Suss, vicepreședinte al Dacia pe inginerie, citat de Autocar UK.

„Nu este ceea ce noi numim esențial. Am ales să păstrăm totul simplu pentru clienții noștri. De fiecare dată când lansăm o mașină nouă pe piață, această mașină este cea mai sigură Dacie creată vreodată. Jogger este mult mai sigur decât Logan-ul și alte mașini. Chiar și în comparație cu majoritatea mărcilor de pe piață, oferim mașini cu un nivel ridicat de caracteristici de siguranță.”, a concluzionat oficialul.

Citește și: