07 apr. 2022 | 12:33

Dacă lucrezi de acasă, vei fi „ars” la salariu: da, se întâmplă în România, în plin val de scumpiri

ACTUALITATE
Dacă lucrezi de acasă, vei fi

E tot mai dificil pentru fiecare dintre noi să ne menținem nivelul de trai, măcar la cote decente, în acest val de scumpiri fără precedent.

De la alimente de bază, până la servicii esențiale și facturi, toate au înregistrat creșteri substanțiale de preț. E o adevărată provocare economică să trăiești în aceste vremuri, atât ca om de rând, cât și pentru managerii companiilor care trebuie să le țină pe linia de plutire, în pofida contextului sensibil și marcat de lipsă de predictibilitate.

Autoritățile de la București depun eforturi pentru a majora veniturile românilor. Familiile cu venituri mici, dar și elevii, vor primi vouchere valorice, pentru a-și achiziționa alimente, respectiv haine și rechizite, ca să poată traversa această perioadă. De asemenea, firmele ar putea majora salariile mici cu 200 de lei, neimpozitabili, măsură ce se dorește a veni în sprijinul celor aproximativ 1,6 milioane de români încadrați în câmpul muncii cu venitul minim pe economie.

Se discută și majorarea tichetelor de masă la suma de 30 de lei, iar ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat săptămâna aceasta că, dacă va fi nevoie, Guvernul va lansa alte măsuri de sprijin, pe lângă cele deja existente, cum ar fi schemele de compensare a facturilor, ce au fost programate să rămână în vigoare un an de zile, tot pentru a diminua povara de pe umerii cetățenilor.

În tot acest context, mediul privat încearcă și el să țină pasul și să ofere sprijin angajaților, însă nu poate face prea multe. Se pare că, potrivit unui studiu recent, firmele românești pregătesc creșteri de salarii cu aproximativ 7%. Din păcate, majorarea nici măcar nu va acoperi rata anuală a inflației, despre care Banca Națională a României (BNR), ne spune că va depăși pragul de 11% în vară.

Cel mai rău va fi pentru românii care lucrează de acasă

Dacă lucrezi de acasă, nu te aștepta la beneficii și majorări. Conform datelor Mercer Marsh Benefits Romania, doar 18% dintre companiile chestionate au ales să acorde beneficii financiare pentru angajații care lucrează de acasă în condițiile Legii nr. 296/220.

Valoarea medie brută a sprijinului financiar anual acordat unui angajat este de 1.679 de lei, potrivit companiilor care acordă acest tip de ajutor. 13 companii au precizat că acordă acest tip de sprijin lunar în timp ce 11 companii concentrează beneficiul într-o plată unică anuală.

„Politicile de beneficii și practicile salariale ale companiilor au rolul de a contribui la atragerea, retenția și motivarea angajaților în condiții de eficiență economică. După creșteri salariale medii constante de 4-5% în ultimii ani, majorarea de 7% estimată pentru acest an este rezultatul eforturilor pe care companiile le depun pentru a atenua efectele inflației păstrând și sustenabilitatea economică a măsurii”, a spus Narcis Popescu, Director Consultanță HR, Mercer Marsh Benefits Romania.