Niciodată nu a fost mai profitabil să împrumuți statul român: dobânzi mai mari decât la orice bancă

Niciodată nu a fost mai profitabil să împrumuți statul român: dobânzi mai mari decât la orice bancă

În urmă cu mai mulți ani, autoritățile române au lansat titlurile Tezaur. Dobânda acestora a variat însă semnificativ de-a lungul anilor și niciodată nu au venit la pachet cu un profit atât de mare ca acum.

În cazul în care te decizi că vrei achiziționezi titluri Tezaur și, implicit, să împrumuți statul român, situația este foarte optimistă. Randamentul la această oră pentru practica respectivă este de 8,25%, o dobândă peste cea oferită de toate băncile din România, pe lângă faptul că nu trebui să plătești impozit.

Ce sunt titlurile de stat, cum le cumperi

Titlurile de stat reprezintă una dintre modalităţile prin care autorităţile fac rost de bani, pe termen mediu şi scurt, de la cetăţenii care îşi permit să renunţe la o anumită sumă pentru un an de zile cel puţin. „Titluri de stat? E o bună idee. Nu sunt la curent cu ele, dar de ce nu”, spune un român care acum investeşte „în mâncare, în supravieţuire”, conform Observator News.

Investițiile în titluri de stat au o sumă minimă de un leu și oricine poate face acest efort financiar, dobânda fiind aceeași. La momentul de față, dobânda este de 8,25%. Astfel, dacă investești 1000 de lei în titluri tezaur, ai un profit de aproximativ 82 de lei, sub forma unui câștig neimpozabil.

Este însă important de reținut că vorbim de cea mai nouă emisiune de titluri de stat Tezaur. Acestea au maturitate un an și pot fi cumpărate până la finalul lunii. Printre soluțiile de achiziție, există trei metode. Dacă preferi versiunea online și ai un cont deschis la ANAF, în Spațiul Privat Virtual, o poți face de acolo. Alternativa este să mergi la una dintre unitățile Trezoreriei statului sau, mai simplu, la poștă. Nu ai nevoie decât de cartea de identitate și suma de bani.

Titlurile Tezaur au devenit extrem de populare în România, peste 142.000 de români au investit în ele de la începutul anului. „Avem emisiuni trimestriale care se bucură de un interes din ce în ce mai crescut. Volumul de titluri de stat emise se ridică la peste 6 miliarde de lei”, a declarat Ștefan Nanu, Ministerul Finanțelor. „Multă lume îşi scoate depunerile din alte părţi şi depun titluri de stat. Cel mai puţin e vorba de mii de lei, de la 5.000 de lei în sus, cel mai mult – sute de mii de lei”, adaugă Consuela Popa, agent poştal.