10 mart. 2022 | 12:42

Cum vrea Putin să dea șah mat Occidentului în războiul economic: faliment sau lovitură pentru țările care i se opun?

ACTUALITATE
Cum vrea Putin să dea șah mat Occidentului în războiul economic: faliment sau lovitură pentru țările care i se opun?

De când Rusia a decis să invadeze Ucraina (pe 24 februarie), peste Moscova a venit o avalanșă de sancțiuni economice, menite să destabilizeze economia națională și să determine armata să înceteze conflictul militar din Ucraina. Ei bine, Vladimir Putin pare să pregătească o lovitură țărilor care au impus sancțiuni, deși unii analiști economici consideră că lovitura ar putea însemna, de fapt, grăbirea falimentului Rusiei.

Liderul de la Kremlin ar avea în plan naționalizarea multinaționalelor ce s-au retras de pe piața rusă, ca semn de protest pentru invazia declanșată în țara vecină.

Se pare că proiectul de lege care cuprinde această măsură va fi promovat chiar de către partidul de guvernământ al preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită. Oficialii și-au anunțat miercuri intenția de a trece sub dominația statului marile companii ce au părăsit Rusia.

Concret, planul rușilor prevede că firmele deţinute în procent de peste 25% de străini din „state neprietenoase” să fie puse sub administraţie externă. Astfel, spun apropiații lui Putin de la vârful puterii, va fi salvată și economia, dar se va evita și concedierea masivă a rușilor care lucrează pentru aceste companii.

„Rusia Unită propune naţionalizarea unităţilor productive ale companiilor care îşi anunţă retragerea şi închiderea producţiei în Rusia în timpul operaţiunii speciale în Ucraina”, a afirmat Andrei Turceak, un responsabil de rang înalt, apropiat de Putin.

„Aceasta este o măsură extremă, dar nu vom tolera să fim înjunghiaţi pe la spate şi ne vom proteja poporul. Acesta este un război adevărat, nu doar împotriva Rusiei, ci şi împotriva cetăţenilor noştri”, a adăugat Turceak. „Vom recurge la măsuri de represalii dure, acţionând conform legilor războiului”, a mai avertizat el.

Totuși, ar fi și o cale de întors. Rușii s-au gândit să pună presiune pe multinaționale și să le ofere posibilitatea de a reveni rapid pe piață, dacă nu vor să le fie naționalizate activele. Mai exact, conform proiectului de lege, companiile care au anunţat că vor părăsi Rusia ar putea refuza să fie puse sub administraţie externă dacă în termen de cinci zile îşi reiau activităţile sau vând acţiunile, cu condiţia să fie păstraţi angajaţii şi să fie menţinută afacerea. Acestea fiind spuse, tribunalul va numi un administrator temporar pentru trei luni, după aceea acţiunile noii entităţi sunt scoase la vânzare, iar acţiunile vechi sunt lichidate.

E o idee bună?

Constantin Joița, specializat în economie politică, a declarat pentru Playtech faptul că decizia lui Vladimir Putin trebuie privită din două mari perspective.

„Prima vizează caracterul politic și trădează disperarea și haosul de la Kremlin. Vladimir Putin își vede economia prăbușindu-se, armata sa pare că nu mai înaintează și e evident că invazia a fost un eșec, indiferent de modalitatea în care se vor tranșa lucrurile, la negocieri.

Faptul că Rusia n-a ocupat Kievul în doua-trei zile, reprezintă o mare lovitură de imagine pentru Putin, care este din ce în ce mai nervos și irațional”, spune specialistul.

A doua perspectivă ce trebuie analizată este cea a războiului economic.

„Nu puține sunt vocile din rândul oamenilor politici și foști politici din Rusia care afirmă că SUA și Occidentul au lansat un război economic împotriva Rusiei. Pe cale de consecință, Rusia urmărește și să-și salveze economia, dar și să dea o lovitură puternică așa-ziselor state neprietenoase.

De exemplu, sunt date care confirmă că ar profita de faptul că economia va intra în imposibilitate de plată, în default, pentru a nu-și achita obligațiile financiare externe și de a produce prejudicii statelor occidentale. La fel gândește și această mișcare cu multinaționalele, însă, din punctul meu de vedere, vorbim despre un faliment curat și accelerat de o asemenea decizie.

Economia Rusiei ar putea ajunge să concureze pentru locul nefericit ocupat de Coreea de Nord, statul totalitar unde absolut orice mișcare economică – și nu numai – e controlată de liderul absolut. Oamenii de acolo nu o duc deloc bine”, a mai precizat acesta.