05 nov. 2022 | 10:55

Cum testezi un link suspect, fără să-l accesezi: metoda simplă

ACTUALITATE
Cum testezi un link suspect, fără să-l accesezi: metoda simplă

Cu toții am primit, la un moment dat, mesaje ciudate, fie prin e-mailuri, fie prin aplicații de chat, care pretindeau a fi de la prieteni, familie sau companii, îndemnându-ne să dăm click pe un link.

La fel ca atunci când verifici dacă un fișier descărcat este sigur, există mai multe teste pe care le poți efectua și în acest caz.

Ce poți să faci ca să nu te „infectezi”

Când ți se prezintă un link în browser, există o modalitate simplă de a verifica dacă este autentic sau nu. Pe un desktop, treci cu mouse-ul peste link și vei vedea un text care apare în colțul din stânga jos. Pe un dispozitiv mobil, apăsarea lungă pe un link va afișa acest text într-o casetă de dialog. Așa vei vedea sursa.

Este posibil să vezi și alte lucruri ciudate în timp ce treci cu mouse-ul peste link. Uneori, poate fi vorba despre un nume dubios de site, dar de cele mai multe ori escrocii vor folosi așa-numitele link-uri scurte pentru a-i atrage pe oameni.

Există multe tipuri diferite de link-uri scurte, dar principala lor caracteristică este că linkul conține mai puține caractere și, de obicei, nu formează un cuvânt sau o expresie.

Nu toate link-urile scurte sunt suspecte; multe dintre ele te vor redirecționa către site-uri de încredere. Aparent, scopul lor este doar de a face URL-urile lungi mai ușor de gestionat.

Dacă nu ești sigur în legătură cu veridicitatea unei adrese web, fie că este vorba despre un link scurt sau doar un nume de site pe care nu îl recunoști, există o serie de instrumente online pe care le poți utiliza pentru a verifica unde duc link-uri, fără a da click. Înainte de a le putea folosi, totuși, trebuie să faci rost adresa la care te direcționează linkul.

Pentru a obține acest lucru, treci cu mouse-ul peste linkul pe care vrei să-l verifici, dă click dreapta pe el, iar în meniul cu pricina dă click pe opțiunea „Copiați adresa linkului” (Chrome).

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele