31 ian. 2022 | 11:33

Cum sunt ascultate telefoanele românilor și mai ales ale cui. Pe ce bază sunt interceptările SRI

ACTUALITATE
Cum sunt ascultate telefoanele românilor și mai ales ale cui. Pe ce bază sunt interceptările SRI

Organele judiciare nu au posibilitatea de a înregistra apelurile persoanelor urmărite peste durata mandatului emis de judecător, deoarece sistemul de supraveghere administrat de Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor din cadrul SRI se închide automat la împlinirea termenului din actul de autorizare dat de judecători.

Acest detaliu apare în concluziile unui raport privind verificarea efectuată de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție în temeiul prevederilor Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Din document reiese că președintele ICCJ Corina Corbu s-a deplasat pentru a vedea cum anume se realizează accesul organelor de urmărire penală la sistemele tehnice ale SRI în vederea punerii în executare a mandatelor de supraveghere.

Curții Constituționale a hotărât că SRI nu se mai poate implica în urmărirea penală, soluția găsită fiind ca Parchetul General, DNA și DIICOT să își creeze structuri proprii specializate în executarea măsurilor de supraveghere tehnică.

Cu alte cuvinte, după intrarea în vigoare a Deciziei CCR, procurorii au achiziționat, instalat și configurat echipamentele tehnice necesare interceptării comunicațiilor.

Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor are printre atribuții administrarea, stocarea conținutului și rezolvarea disfuncționalităților fără riscul alterării conținutului interceptărilor.

Concluziile raportului

În urma controalelor efectuate de președintele ICCJ, Corina Corbu, la cele trei unități de parchet și la CNIC a rezultat că în acest moment punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere dispuse în procesul penal se realizează de fiecare autoritate judiciară în mod autonom, exclusiv prin personal propriu.

Cu alte cuvinte, organele judiciare nu desfășoară niciun fel de activitate specifică de punere în aplicare a măsurilor de interceptare a comunicațiilor la sediul CNIC. În baza datelor obținute în actul de autorizare a interceptării pe care autoritatea judiciară le introduce în aplicațiile informatice, conținutul brut al comunicației este înregistrat, extras și transferat în mod automatizat de la operatorul de comunicații în sistemul de stocare administrat de CNCI, fără posibilitatea intervenției personalului pe fluxul de interceptare.

Mai mult, comunicațiile sunt interceptate în condițiile și limitele cuprinse în actul de autorizare, astfel cum acestea au fost introduse în aplicațiile informatice de către autoritatea judiciară, căreia îi revine competența exclusivă de punere în aplicare a măsurilor de supraveghere, iar datele se stochează pe serverul general în formă criptată.

Tehnic nu există posibilitatea înregistrării peste durata mandatului emis de judecător pentru că sistemul de închide automat la împlinirea termenului limită dispus prin actul de autorizare. În ipoteza în care a existat o eroare la introducerea datelor în rețea, există un sistem automat de corectare a datelor, conform mandatului emis.

În același timp, sistemul este configurat astfel încât să se asigure pornirea și oprirea automată a interceptărilor la data și ora indicate în actul de autorizare. Personalul CNCI nu are acces la conținutul comunicațiilor transferate automat de la operatorii de comunicații.