Cum sună o gaură neagră care se hrănește cu material stelar
Te-ai întrebat vreodată cum sună o gaură neagră? Studiul MIT ar putea aduce lumină asupra modului în care găurile negre supermasive ajută la modelarea galaxiilor lor.
O echipă de oameni de știință MIT caută ecouri de găuri negre, în efortul de a aduce lumină asupra regiunilor spațiu-timpului care rămân în mare parte un mister pentru noi.
Găurile negre arată doar o aparentă activitate atunci când se hrănesc cu gaz și praf de la una dintre stelele lor care orbitează. Când o fac, eliberează rafale de lumină cu raze X care răsună din gazul consumat și care luminează împrejurimile lor. Acesta este un ecou al unei găuri negre. Deși din punct de vedere tehnic este un ecou cu raze X, echipa a lucrat cu cercetătorii din domeniul educației și al muzicii de la MIT, pentru a transforma emisia în unde sonore audibile pe care le poți asculta mai jos.
O gaură neagră rămâne un mister pentru cercetători
Pentru noul lor studiu, astronomii au dezvoltat un instrument de căutare automatizat numit „mașină de reverberare”, pentru a analiza datele culese de NASA Interior Composition Explorer, telescopul cu raze X de la bordul ISS. Algoritmul lor a identificat 26 de sisteme binare cu raze X pentru găuri negre, care sunt sisteme cu o stea care este consumată uneori de o gaură neagră. Zece dintre ele sunt suficient de aproape pentru ca ecourile să poată fi observate, iar opt nu erau cunoscute anterior să emită ecouri.
Deci, ce a aflat echipa analizând ecourile? Ei au descoperit că găurile negre trec inițial printr-o stare „dură” la hrănire, în care formează o coroană de fotoni de înaltă energie și lansează un jet de particule de înaltă energie aproape de viteza luminii. Această stare durează câteva săptămâni. După un ultim fulger de înaltă energie, gaura neagră intră într-o stare „moale”, cu energie scăzută.
Oamenii de știință cred că aceste descoperiri pot explica modul în care găurile negre supermasive din centrul galaxiilor pot ajuta la formarea lor. După cum a spus Erin Kara, profesor asistent de fizică la MIT: „Rolul găurilor negre în evoluția galaxiilor este o întrebare remarcabilă în astrofizica modernă. În mod interesant, aceste găuri negre binare par a fi „mini” găuri negre supermasive și, prin urmare, înțelegând izbucnirile din aceste sisteme mici, din apropiere, putem înțelege cum izbucniri similare din găurile negre supermasive afectează galaxiile în care locuiesc”.