Avertismentul oamenilor de știință: ce se întâmplă cu găurile negre. Pot deveni periculoase

Avertismentul oamenilor de știință: ce se întâmplă cu găurile negre. Pot deveni periculoase

Oamenii de știință cercetează găurile negre și cum funcționează acestea. Au descoperit recent ceva interesant, dar îngrijorător.

În centrul aproapei fiecărei galaxii din Univers se află o gaură neagră supermasivă, însă se pare că unei părți a acestor găuri negre nu le place să rămână locului, potrivit unui nou studiu citat de Hotnews.

Ce se întâmplă cu găurile negre

Noul studiu a analizat aceste găuri negre „rătăcitoare”, cauzele care duc la dislocarea lor din centrul galaxiilor și modul în care această populație s-a modificat de-a lungul istoriei Universului. Echipa a definit găurile negre rătăcitoare drept orice gaură neagră care nu se află în centrul galaxiilor lor.

Așadar, dacă luăm în considerare masa totală a găurilor negre din Universul vizibil, în jur de 10% din acestea sunt găuri negre rătăcitoare. Iar numărul pare să fi fost mult mai ridicat în trecut.

Găurile negre supermasive din centrul galaxiilor cântăresc de câteva milioane sau miliarde de ori mai mult decât masa Soarelui nostru. Masa lor uriașă le ține destul de stabile în centrul galaxiilor lor și ai nevoie de ceva cu adevărat puternic pentru a le disloca. De regulă, acel lucru este o coliziune cu o altă galaxie.

Atunci când o astfel de coliziune are loc, găurile negre din cele două galaxii pot fuziona, pentru a forma o nouă gaură neagră și mai masivă sau una dintre ele poate fi împinsă în afara galaxiei nou-formate.

Există numeroase necunoscute legate de acest process, iar, pentru a înțelege mai bine fenomenul, o echipă de cercetători a folosit acum programul de simulare ROMULUS, ca să elucideze ce se întâmplă cu o gaură neagră supermasivă când aceasta este ejectată din galaxia sa.

Modelul creat de calculator sugerează că în cazul unor găuri negre, „rătăcirea” în jurul galaxiei devine un stil de viață, chiar și la un miliard de ani după ce au fost separate de centrul galaxiei.

Cercetătorii au descoperit de asemenea că atunci când Universul era mai tânăr aceste găuri negre rătăcitoare erau mult mai comune, deoarece în trecut au avut loc mult mai multe coliziuni între galaxii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: