Cum se face Vladimir Putin de râs, din cauza sancțiunilor impuse de Occident. Situația jenantă în care a fost pus
Timp de ani de zile, Rusia a găzduit lideri mondiali și titani ai mediului de afaceri la forumul său economic anual de la Sankt Petersburg, dar „Davosul rusesc” va vedea anul acesta puțină elită financiară globală, în condițiile în care Moscova este izolată de sancțiunile impuse de acțiunile sale în Ucraina.
Vladimir Putin, situație jenantă la Davosul rusesc
Săptămâna aceasta, pentru a compensa lipsa marilor participanți occidentali, Rusia acordă un loc de cinste unor jucători mai mici sau unor țări precum China – a doua economie a lumii – care nu s-au alăturat sancțiunilor, scrie Reuters.
„Investitorii străini nu sunt doar din Statele Unite și Uniunea Europeană”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, indicând Orientul Mijlociu și Asia.
Președintele Vladimir Putin va susține vineri un discurs important, axat pe situația economică internațională și pe sarcinile Rusiei în viitorul apropiat, a declarat agenția de știri Interfax, care l-a citat pe consilierul de la Kremlin Iuri Ușakov.
De asemenea, el se va întâlni cu mass-media în marja forumului în acea zi, în jurul orei 20.00, ora Moscovei (1600 GMT), a precizat el.
Kremlinul a lansat Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF) în 1997 pentru a atrage investiții străine, pentru a discuta politica economică și pentru a proiecta o imagine că este deschis pentru afaceri după dispariția regimului sovietic.
Rusia a comparat de mult timp SPIEF cu Forumul Economic Mondial, evenimentul anual pentru VIP-urile mondiale organizat în stațiunea alpină elvețiană Davos.
Acum, în condițiile în care liderii occidentali se feresc de relațiile cu Rusia, Putin nu va mai avea întâlniri tradiționale cu oameni politici și cu marile corporații din Statele Unite și Europa.
Nu au existat nume de companii americane și europene sau de directori executivi ai acestora în programul publicat pentru SPIEF din 15-18 iunie – reflectând temerile de pedeapsă în cadrul celui mai amplu regim de sancțiuni impus vreodată unei mari puteri.
Dezastru total pentru imaginea Rusiei
Nici măcar companiile care au rezistat în Rusia în ciuda exodului general al investitorilor occidentali nu au fost listate.
Ushakov a declarat că sunt așteptate delegații la nivel înalt din peste 40 de națiuni, în timp ce 1.244 de companii rusești și 265 de companii străine au confirmat că vor fi prezente.
Ca o excepție de la absența personalităților occidentale, șeful Camerei de Comerț Americane din Rusia, împreună cu omologii francezi și italieni, vor lua cuvântul joi la o sesiune intitulată „Investitorii occidentali în Rusia: Noua realitate”.
Relațiile Rusiei cu Occidentul au devenit toxice de când aceasta a trimis forțe blindate în Ucraina, la 24 februarie, în ceea ce numește o „operațiune militară specială” pentru a elimina amenințările la adresa securității sale. Ucraina și susținătorii săi occidentali numesc acțiunile Rusiei o invazie neprovocată care vizează acapararea de teritoriu.
Prin urmare, SPIEF va arăta și se va simți foarte diferit.
După ce i-a primit pe cancelarul german de atunci Angela Merkel, pe fosta șefă a FMI Christine Lagarde, pe Lloyd Blankfein de la Goldman Sachs, pe Vikram Pandit de la Citi și pe Rex Tillerson de la ExxonMobil, săptămâna aceasta Rusia îi va primi în prim-plan pe președinții statelor aliate Kazahstan și Armenia.
Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi se va adresa reuniunii prin intermediul unei legături video, a precizat agenția de presă RIA, citată de Ushakov.
„Sancțiunile sunt pe termen lung. Globalizarea, așa cum era înainte, a luat sfârșit”, a declarat Andrey Kostin, directorul general al băncii sancționate VTB, a doua ca mărime din Rusia, pentru cotidianul de afaceri RBC.
În anii trecuți, sesiunile SPIEF se concentrau pe subiecte orientate spre investiții, cum ar fi privatizarea de către Moscova și ofertele publice inițiale (IPO).
În acest an, titlul oficial al SPIEF este „Noi oportunități într-o lume nouă”. Printre subiectele sesiunilor se numără noile posibilități de creștere economică a Rusiei, îmbunătățirea schimburilor comerciale cu cele cinci puteri BRICS non-occidentale și viitorul sectorului financiar sancționat al Rusiei.