18 oct. 2022 | 07:15

Cum se face majorarea pensiilor în România, de fapt: informația momentului pentru milioane de români

ACTUALITATE
Cum se face majorarea pensiilor în România, de fapt: informația momentului pentru milioane de români

Cu cât ne apropiem mai mult de 1 ianuarie 2023, momentul majorării pensiilor în România, cu atât aflăm mai multe detalii despre modul în care milioane de români vor primi, sperăm, câteva sute de lei în plus la pensie.

Deși majorarea pensiilor din România cade în sarcina Guvernului, ministrul Muncii joacă un rol esențial în realizarea calculelor din spate. Tocmai din acest motiv, afirmațiile social-democratului pe subiect sunt foarte importante, deși întregul PSD folosește pensiile care mijloc de campanie electorală și promisiuni populiste. Chiar și așa, există totuși niște particularități foarte importante desprinse din ultimele declarații.

Cum se vor majora pensiile în România

De la 1 ianuarie 2023, se vor majora toate pensiile din România. Chiar dacă nu avem un procent final pentru mărire, acesta fiind vehiculat între 10 și 15%, știm că impactul bugetar al efortului va fi de 11 miliarde de lei.

”Impactul bugetar este de 11 miliarde de lei. Când am făcut această propunere, noi, PSD, am analizat-o foarte bine, am combinat şi am modelat datele în aşa fel încât să putem să ne asigurăm că avem spaţiu bugetar. Cifrele pe care le-am folosit le poate modela şi folosi oricine, sunt pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe site-ul Eurostat, pe evoluţiile care au venit ulterior de la FMI pentru creşterea economică, pe execuţia bugetară şi pe încasări şi nu sunt niciun fel de probleme, putem asigura această majorare începând cu 1 ianuarie”, a afirmat ministrul Muncii într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus, conform News.ro.

În ceea ce privește majorarea pensiilor pe etape, un lucru este sigur, acest lucru nu se va întâmpla sub nicio formă. ”Majorarea bugetară va fi începând cu 1 ianuarie cel puţin 10% şi nu va fi nicio majorare în două etape”, a mai explicat Budăi. În consecință, știm cu siguranță că va fi vorba de o mărire substanțială, chiar dacă este improbabil să depășească rata inflației.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele