17 dec. 2022 | 09:55

Cum să vezi ce placă grafică ai pe PC-ul tău: metoda simplă

ACTUALITATE
Cum să vezi ce placă grafică ai pe PC-ul tău: metoda simplă

Toate computerele au în componența lor hardware grafic care se ocupă de afișarea desktopului și decodarea videoclipurilor, dar și de redarea jocurilor.

Cele mai multe PC-uri moderne au unități de procesare grafică (GPU) realizate de Intel, NVIDIA sau AMD, dar să afli exact ce model ai instalat, nu e chiar atât de ușor. Totuși, nu neaparat imposibil.

În timp ce CPU-ul și RAM-ul computerului sunt importante, GPU-ul este, poate, cea mai importantă componentă, mai ales dacă îți place să te joci.

Dacă nu ai un GPU suficient de puternic, jocurile nu vor rula așa cum trebuie.

Unele computere au grafică „integrată”, de putere redusă, în timp ce altele au plăci grafice puternice, „dedicate”.

Cum să vezi ce hardware grafic ai pe PC-ul tău Windows

Spre exemplu, pe Windows 10, poți verifica informațiile despre GPU și detaliile de utilizare direct din Managerul de activități. Dă click dreapta pe bara de activități, din partea de jos a ecranului, și selectează „Manager de activități” sau apăsă Ctrl+Shift+Esc pentru a-l deschide.

Pe Windows 11, poți, de asemenea, să apeși Ctrl+Shift+Esc sau să dai click dreapta pe butonul Start și să alegi „Manager de activități”.

De acolo, selectează „Performanța”, din partea de sus a ferestrei. Dacă nu reperezi, dă click pe „Mai multe detalii”. Alege „GPU 0”, din bara laterală. Producătorul și numele modelului GPU-ului sunt afișate în colțul din dreapta sus a ferestrei.

Vei vedea și alte informații, cum ar fi cantitatea de memorie dedicată a GPU-ului.

Dacă sistemul are mai multe GPU-uri, vei vedea și „GPU 1”, etc.

Pe versiunile mai vechi de Windows, cum ar fi Windows 7, găsești aceste informații în Instrumentul de diagnosticare DirectX. Pentru a-l deschide, apăsă Windows + R, tastează „dxdiag” în Run și dă enter.

Mai apoi, vei accesa „Afișare”. Trebuie să te uiți la „Nume”, din secțiunea „Dispozitiv”. Alte statistici, cum ar fi cantitatea de memorie video (VRAM) încorporată în GPU, sunt, de asemenea, enumerate aici.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele