30 iul. 2022 | 08:46

Cum reușesc mii de români datori la bănci să „fenteze” dobânzile mari: se prind de „schemă” din ce în ce mai mulți

ACTUALITATE
Cum reușesc mii de români datori la bănci să

În ultimele luni, ratele la bănci au devenit adevărate poveri pentru familiile din România, în condițiile creșterilor semnificative ale dobânzilor. Totuși, unii datornici au găsit soluția care le reduce simțitor costul lunar al ratelor.

Este vorba despre schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC. Știm bine că, în acest moment, ROBOR la 3 luni (3 M), folosit la calculul costul creditelor de consum în lei cu dobandă variabilă, a urcat vineri, 29 iulie, la 7,97% pe an, de la 7,85% pe an, cu o zi în urmă.

În schimb, IRCC, care se aplică pentru creditele contractate după luna mai 2019 are o valoare mult mai mică, respectiv numai 2,65% pe an, fiind în creștere și el, totuși, de la 1,86%.

Mii de români apelează la acest „colac de salvare”

Solicitarea înaintată băncilor de a schimba ROBOR cu IRCC este practicată de mii de români în această perioadă, după cum anunță Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, mai ales pentru ratele la programul guvernamental Prima Casă.

Practic, din luna mai, peste 10.000 de români care au credite prin Programul Prima Casă au solicitat băncilor finanțatoare să le schimbe modul în care le calculează dobânzile.

„Din anul 2020 și până în prezent au fost suspendate la plata ratelor un număr de 126.712 contracte, în valoare de până la 628 milioane lei și începând cu luna mai 2022 peste 10.000 de beneficiari ai programului Prima Casă au solicitat modificarea modului de calcul a dobânzilor prin schimbarea indicelui din ROBOR în IRCC.

Beneficiarii creditelor Prima Casă/Noua Casă pot beneficia, în baza OUG 90/2022 de facilităţi de suspendare la plată a ratelor scadente, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane.

Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 9 luni. Valabilitatea scrisorii de garanție emisă de FNGCIMM va fi de 5 ani, iar debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligațiilor de plată pentru fiecare împrumut.

Pentru beneficiarii programelor PRIMĂ CASĂ ȘI NOUA CASĂ, dobânda acumulată aferentă perioadei de suspendare a ratelor, se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă, cu dobânda 0%. Plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare”, informează Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM.