10 aug. 2022 | 11:18

Cum poți să stai un an acasă fără să-ți pierzi locul de muncă: anul sabatic, o posibilitate reală în România

ACTUALITATE
Cum poți să stai un an acasă fără să-ți pierzi locul de muncă: anul sabatic, o posibilitate reală în România

Conceptul de an sabatic este foarte ciudat pentru majoritatea românilor, dar ideea din spate este una cât se poate de benefică, iar în curând, vei putea să stai un an acasă fără stresul că-ți vei pierde locul de muncă, cel puțin în anumite domenii.

Un nou proiect de lege întinde o mână semnificativă de ajutor profesorilor din învățământul preuniversitar. Dacă se va promulga și va ajunge în Monitorul Oficial, inițiativa va permite profesorilor să ia o pauză de un an de zile de la învățământ, la fiecare zece ani, fără să fie stresați că trebuie să-și caute de lucru după aceea. Postul le va fi rezervat în toată această perioadă. În mod previzibil, trebuie să acordul școlii unde îți desfășori activitatea pentru a te bucura de această perioadă de concediu fără plată, dar anul sabatic s-ar putea să te ajute să dedici o cantitate semnificativă de timp unui proiect din afara școlii sau efortului de redactare a unui cărți.

Cum funcționează anul sabatic pentru profesorii din învățământul românesc

Un cadru didactic din România, titular și cu contract pe perioadă nedeterminată, poate beneficia de concediu fără plată pe durata unui an școlar, cu condiția ca școala să fie de acord. Va putea să facă acest gest o dată la zece ani, cu rezervarea postului pe perioada respectivă, după cum se menționează în acest proiect legislativ menit să modifice legea educației.

Pe partea oameni care activează în facultăți, legea educației stabilește că anul sabatic se poate acorda, în învățământul superior, profesorilor și conferențiarilor titulari sau directorilor de granturi care, timp de șase ani consecutivi, au derulat granturi de cercetare și au funcționat în aceeași universitate.

Anul sabatic, deși este o raritate în România, din cauza nivelului de sărăcie de la noi, reprezintă o practică foarte comună în occident. Se întâlnește mai ales în domeniile sau mediile de lucru stresante, oferind oamenilor oportunitatea de a se ocupa de proiecte personale, hobby-uri, de a călători, cu confortul psihologic că, la întoarcere, vor avea același post.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele