Cum îți dispar bani din portofel, peste costul cumpărăturilor pe care le faci tu: asta-ți arată că suntem în criză
Din cauza inflației galopante care macină economia românească, oamenii de rând care merg la cumpărături cheltuie mai mulți bani pentru a-și achiziționa bunurile și produsele de care au nevoie. Pe lângă costul real al celor cumpărate, românii hrănesc și inflația, adică plătesc bani în plus, fără să primească nimic la schimb și fără ca acești bani să se reflecte într-o calitate mai înaltă sau într-o cantitate mai mare de produs.
Est evident pentru toată lumea că plătim mai mult decât în urmă cu trei sau patru luni, chiar și pe pâinea cea de toate zilele, însă care sunt, concret, produsele la care realmente a explodat prețul în ultima perioadă? Răspunsul vine chiar de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
Pe ce dăm mai mulți bani, de fapt
Per ansamblu, România a înregistrat în luna aprilie a anului curent o inflație record, evaluată de analiști la 13,76%. Evoluția de la o lună la alta este de-a dreptul îngrijorătoare, dacă ținem cont de faptul că rata anuală a inflației era de 10,15% în martie.
În general, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%
„Preţurile de consum în luna aprilie 2022, comparativ cu luna martie 2022, au crescut cu 3,7%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) este 7,4%”, explică INS.
Economiștii se așteaptă ca, în prima parte a anului viitor, să vedem cum prețurile încep să scadă.
„Traiectoria prognozată a ratei anuale a inflaţiei IPC este influenţată substanţial de evoluţia viitoare a preţurilor produselor energetice, grevată de incertitudini majore. Prognoza actuală presupune o accelerare a inflaţiei în luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, conform prevederilor legislaţiei în vigoare la data publicării prezentului Raport.
Ulterior, rata anuală a inflaţiei va decelera gradual până în trimestrul I 2023, respectiv abrupt în luna aprilie 2023, pe fondul unui amplu efect de bază favorabil.
Valorile proiectate sunt de 9,6% în luna decembrie 2022, respectiv 3,2% în decembrie 2023, cu o contribuţie directă semnificativă, de 6,3 puncte procentuale, a dinamicii preţurilor bunurilor energetice (combustibili, energie electrică, gaze naturale) pentru sfârşitul acestui an”, mai noteză analiștii.