29 nov. 2022 | 16:25

Cum faci economie la energie, micșorezi factura cu o treime: așa îți pleacă căldura din casă

ACTUALITATE
Cum faci economie la energie, micșorezi factura cu o treime: așa îți pleacă căldura din casă

Pentru a reduce consumul de energie, mai ales iarna, majoritatea proprietarilor de locuințe acordă atenție performanțelor de termoizolare a pereților, ignorând în același timp ca cel puțin o treime din transferul de căldură se face prin uși și ferestre.

O comparație a temperaturii unei ferestre cu geam dublu obișnuit cu cea a unui perete izolat cu polistiren la exterior și vată bazaltică la interior arată o diferență de temperatură de cel puțin 5 grade Celsius pe mai multe luni în condiții externe negative.

Studiile au arătat că ferestrele reprezintă cel puțin un sfert din pierderea totală de energie, iar această proporție este mai mare în apartamentele înalte cu mai puțini pereți exteriori.

Conform profit.ro, pierderea are loc ca urmare fie a conducției, fenomen prin care diferența mare de temperatură dintre interior și exterior favorizează deplasarea masei de aer mai cald spre zona rece, fie a convecției, fenomen care descrie mișcarea curenților de aer în interiorul locuinței și care apare atunci când ferestrele și ușile casei nu au o etanșeitate prea bună.

De ce scapă căldura

Iată de ce iarna căldura din casă tinde să scape afara, în timp ce vara se întâmplă invers și aerul cald pătrunde în interior, crescând consumul aparatului de aer condiționat. Recent, casele foarte luminoase, cu ferestre mari și multe, au devenit populare și în România din motive estetice.

Cu toate acestea, condițiile climatice ale regiunii cu ierni reci și veri fierbinți nu sunt propice pentru astfel de case, cel puțin din punct de vedere al eficienței energetice. Cu cât este mai mare numărul și dimensiunea ferestrelor, cu atât este mai mare transferul de căldură: pierderi de căldură iarna și supraîncălzirea casei vara.

Potrivit sursei citate, pentru a reduce pierderile de căldură iarna și a micșora transferul de căldură din exterior iarna, sunt recomandate ferestrele de tip termopan cu mai multe geamuri de sticlă.

Pentru a preveni convecția căldurii între geamuri, spațiul dintre acestea este fie parțial evacuat, fie umplut cu un gaz inert, cum este argonul.

O izolare cât mai bună a locuinței are însă și costurile sale. Casa nu mai respiră și concentrația de CO2 este ridicată, afectând sănătatea celor care domiciliază în aceasta.