28 iun. 2022 | 19:44

Se dezlănțuie infernul în sectorul bancar: totul se va întâmpla rapid și agresiv, oamenii nici nu vor ști ce i-a lovit

ACTUALITATE
Se dezlănțuie infernul în sectorul bancar: totul se va întâmpla rapid și agresiv, oamenii nici nu vor ști ce i-a lovit

Pe fondul inflației scăpate de sub control, Banca Reglementelor Internaționale (BRI) recomandă băncilor centrale să adopte rapid o politică de majorare agresivă a dobânzilor.

BRI se referă la dobânzile pe politică monetară, principalul instrument pe care băncile centrale îl au în lupta contra inflației.

Problema este că majorarea acestor dobânzi duce la creșteri ale dobânzilor practicate de băncile comerciale. Pentru clientul de rând, omul împrumutat deja la bancă sau care de-abia de acum încolo plănuiește să accese un credit, se dezlănțuie infernul. Pe de-o parte, am putea asista la o înăsprire a condițiilor de creditare, iar pe de alta, la dobânzi din ce în ce mai piperate și deci la rate din ce în ce mai greu de suportat.

”Cheia pentru băncile centrale este să acționeze rapid și hotărât, înainte ca inflația să devină înrădăcinată”, a declarat Agustín Carstens, directorul general al BRI,organizație a băncilor centrale mondiale, cu sediul în Elveția.

De asemenea, Carstens a mai spus că trebuie să acționeze ”în trimestrele viitoare”.

”Depinde în mare măsură de cât de permanente sunt aceste șocuri (inflaționiste). Dacă această înăsprire generează pierderi masive, generează corecții masive ale activelor și asta contaminează consumul, investițiile și locurile de muncă – desigur, acesta este un scenariu mai dificil”, a spus Carstens. Oficialul a mai ținut să precizeze și faptul că răspunsul piețelor financiare ar fi crucial.

Oamenilor de rând le va fi din ce în ce mai greu

Problema este că o creștere agresivă a dobânzilor nu are doar efectele prezentate anterior. Analiștii se așteaptă să crească șansele apariției unei recesiuni globale. De asemenea, am putea asista și la stagflație, așa cum s-a întâmplat în 1970.

Pentru persoanele nefamiliarizate cu termenii economici, acest lucru reprezintă o situație economică în care rata inflației este mare, creșterea economică este mică sau nulă, iar rata șomajului este înaltă. Oamenii de rând vor resimți acest fenomen la nivel individual, prin scumpiri, deci prin scăderea puterii de cumpărare și, evident, deteriorarea nivelului de trai, dacă veniturile gospodăriilor nu vor crește în ritmul inflației.