22 sept. 2022 | 15:28

Cum e cel mai corect să ni se calculeze, de fapt, facturile la energie: dacă ești consumator casnic, asta e salvarea ta

ACTUALITATE
Cum e cel mai corect să ni se calculeze, de fapt, facturile la energie: dacă ești consumator casnic, asta e salvarea ta

Românii sunt tot mai împovărați de plata facturilor la utilități, iar mulți dintre ei au ajuns să-și mai poată permite din salariu doar costul hranei, electricității și gazului consumat.

În acest context dificil pentru populație, un șef din ANRE ne explică de ce este bine ca pentru aplicarea unei scheme de plafonare a consumului de energie să se țină cont de istoricul de consum.

Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, aduce argumente solide și cifre care să-i susțină opinia în această privință.

Oficialul e de părere că, în cazul consumatorilor casnici, ce nu înregistrează diferențe mari de consum de energie de la un an la altul, raportarea la istoricul de consum din anii anteriori e soluția cea mai avantajoasă de calcul a prețului plafonat.

Această formulă ne ajută cel mai mult să plătim facturi mici la energie

Zoltan Nagy-Bege precizează că persoanele care care au consumat în medie, în 2021, până în 100 kWh beneficiază de un preţ de 68 de bani/kWh. În această categorie avem foarte mulți români. Ar fi vorba despre nu mai puțin de 4,9 milioane de gospodării.

De asemenea, un consum între 100-300 kWh ar fi valabil pentru alte peste 5 milioane de gospodării din țara noastră. Practic, cei mai mulți consumatori casnici nu au un consum mare de energie și au șanse reale de a se încadra în plafonul stabilit de legislația în vigoare.

„Încadrarea într-o categorie sau alta, potrivit Ordonanţei 27/2022, se face în funcţie de consumul mediu lunar. Cei care care au consumat în medie, în 2021, până în 100 kWh beneficiază de un preţ de 68 de bani/kWh, cei care consumă între 100-300 kWh preţul plafonat este de 0,8 lei/ kWh. Pe consumul actual, 0,8 lei/kWh se aplică doar pentru primii 255 KWh. De la 255 KWh în sus se aplică preţul mediu ponderat al furnizorului. (…) Se poate face calcul pe medie şi pe trei ani şi pe un an. Părerea mea este că şi istoricul pe un an este relevant. Dacă intră în calcul şi anii 2020 şi 2021, poate că este mai relevant pe o perioadă mai lungă. (…) Părerea mea este că cel mai echitabil este să te raportezi la un istoric de consum”, a declarat oficialul ANRE.