04 oct. 2022 | 21:31

Cum decurge mobilizarea militară parțială în Rusia. Ce a dezvăluit involuntar Serghei Șoigu

ULTIMA ORĂ
Cum decurge mobilizarea militară parțială în Rusia. Ce a dezvăluit involuntar Serghei Șoigu

Ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, a dezvăluit involuntar efectul opus al mobilizării parțiale militare în Rusia. Oficialul a dat asigurări, marți, că peste 200.000 de persoane au fost deja încorporate pentru războiul din Ucraina. Într-un discurs susținut imediat după cel al liderului de la Kremlin (21 septembrie), Șoigu spunea că va mobiliza, într-o primă fază, 300.000 de rezerviști.

Noi detalii despre mobilizarea militară parțială în Rusia

Tot astăzi, ministrul rus al Apărării a precizat că „pregătirea personalului din unitățile care s-au format se realizează în 80 de poligoane și șase centre de instrucție”, subliniind, totodată, că au fost plasate toate comenzile necesare pentru ca recruții să primească echipamentele de care au nevoie.

Rușii au fugit masiv din țară după decretul lui Putin

Însă, după cum a remarcat Max Seddon, șeful redacției Financial Times de la Moscova, numărul de recruți încorporați de Rusia în două săptămâni de la decretarea mobilizării este aproape egal cu cel al bărbaților care au fugit doar în Kazahstan. Alte zeci de mii de ruși au plecat spre țări învecinate (Georgia, Mongolia) sau state europene aflate la granița de Vest a Rusiei.

Măsuri luate de Moscova

Săptămâna trecută, Ministerul rus al Apărării a transmis că va înființa un centru mobil de înrolare la granița cu Kazahstan, din cauza numărului mare de bărbați care încearcă să scape de mobilizare. Aceeași măsură a anunțat și pentru frontiera cu Georgia.

Guvernul de la Moscova a luat, joia trecută, o primă măsură pentru oprirea fluxului de persoane care încearcă să părăsească Rusia, afirmând că nu va mai elibera pașapoarte internaționale bărbaților supuși mobilizării. Dar decizia nu îi afectează pe cei care vor să meargă în Armenia, Belarus, Kazahstan şi Kârgâzstan doar cu paşaportul intern, echivalentul unei cărţi de identitate.

Tot joia trecută, guvernul de la Astana a adoptat o măsură de simplificare a procedurilor birocratice cu care se confruntă rușii care ajung în Kazahstan după decretarea mobilizării parțiale în Rusia.

Cozi kilometrice la granița cu Finlanda

Anterior, Moscova afirmase că nu intenționează să solicite extrădarea rușilor care fug în străinătate pentru a scăpa de mobilizarea militară. Imediat după ordinul de încorporare, mulți bărbați care locuiesc în vestul țării s-au îndreptat masiv înspre granița cu Finlanda, deși UE a îngreunat procedura de acordare a vizelor pentru aceștia încă de la sfârșitul lunii august. Începând cu data de 23 septembrie, guvernul de la Helsinki și-a închis toate frontierele terestre pentru turiștii ruși.