Cum ar trebui plafonate prețurile la energie în România: așa scad facturile românilor și se încurajează economia
În contextul scumpirilor extraordinare la energie, autoritățile române caută de mult timp cea mai bună formulă pentru plafonarea prețurilor la curent. Din păcate, scenariile propuse sunt multe și nu este clar care și de când se va aplica. Din acest motiv, întârzie și facturile.
Cel mai recent scenariu legat de plafonarea ”ideală” a prețului la energie vine de la PSD și vizează introducerea unui amendament la OUG 119/2022. În opinia social democraților, cel mai bine ar fi ca practicile de plafonare să fie raportate la consumul curent de energie, nu la cel din 2021, cum este în prezent.
Cum se plafonează prețul la energie, ce ar trebui făcut
„PSD va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care îşi reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de preţuri plafonate. Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 şi 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent şi nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022”, se arată într-un comunicat de presă al PSD, scrie Agerpres.
„Totodată, România nu va fi nevoită să adopte alte reglementări care să impună obligaţii şi sancţiuni asupra consumatorilor casnici pentru reducerea consumului, aşa cum se întâmplă în alte state din Uniunii”, explică PSD în același document.
Pe de altă parte, acest anunț al social democraților nu face decât să alimenteze și mai mult confuzia din piața de energie, confuzie care pune furnizorii în șah când vine vorba de realizarea facturilor, particularitate care se traduce într-o întârziere extraordinară a procesului de facturare.