Cum ar fi românii păcăliți, pe piața RCA: asigurările obligatorii sunt din ce în ce mai scumpe
Șoferii români traversează o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Ultimele luni scurse, după răsunătorul faliment City Insurance, au adus pe piața din România o adevărată explozie de preț.
Există voci care susțin că pe piața RCA din țara noastră s-ar fi format un cartel. O astfel de declarație aparține, de exemplu, economistului Radu Soviani.
Ce e în neregulă, de fapt
„Îi trimite cineva o statistică cu prețurile RCA. Îmi arată aici un preț RCA pe 6 luni de 1.631 de lei, atenție! Dar nu asta este anomalia, că de fapt costă de două-trei ori mai mult. Dacă te uiți pe 12 luni este 1.328 de lei. S-a ajuns la o asigurare pe 6 luni să coste mai mult decât o asigurare pe 12 luni, ceea ce din punctul meu de vedere, al oferirii serviciului protecției de asigurare pentru 6 luni ar trebui să fie mai ieftin decât pentru 12 luni.
Aceste cifre arată foarte clar că societățile care emit RCA s-au cartelizat. Atunci când ASF-ul (n.r. – Autoritatea de Supraveghere Financiară) stă de șase și vine cu asigurări duble sau triple în piața asigurărilor față de anul trecut s-au cartelizat și atunci, ele anticipează că la un moment dat va crăpa. Vor să te împingă să cumperi pe 6 luni pentru că eventual, la un moment dat prețurile își vor reveni la normal”, a declarat Radu Soviani, pentru B1 TV.
Economistul mai avertizează că există riscul ca șoferii să ajungă să circule chiar și fără asigurare auto obligatorie, ceea ce ar fi, desigur, extrem de grav.
„Lumea poate va circula mai puțin, vor circula fără asigurare. Circulând fără asigurare va plăti tot statul pentru despăgubirea victimelor, în timp ce statul este fraudat de modul în care stau de șase autoritățile, la toate nivelurile. Vedem la nivelul Fondului de Garantare. Pentru că ASF-ul nu a supravegheat corect situația de la City Insurance ajung celelalte societăți de asigurare să le fie majorată contribuția la fondul de garantare a asigurărilor, astfel încât mi se scumpește mie asigurarea și plătesc eu incompetența lui Marcu (n.r. – Nicu Marcu, președintele ASF) și a altora, pentru că nu au supravegheat cum trebuie.
Nu poți să pretinzi că știai din luna februarie de extrasul de cont falsificat și să-i mai lași încă 7 luni să emită polițe de 1 miliard, decât dacă ești mână-n mână cu ei”, a mai punctat Soviani.