04 aug. 2022 | 08:50

Cum a ajuns să fure 100 de euro pe minut, în România: metoda de care toți vânzătorii trebuie să se ferească

ACTUALITATE
Cum a ajuns să fure 100 de euro pe minut, în România: metoda de care toți vânzătorii trebuie să se ferească

Când vine vorba de soluții ”tradiționale” de furt, puține sunt la fel de eficiente precum cea pe care a utilizat-o un escroc din Sinaia. Deși a ajuns într-un final în fața judecătorilor, este greu de estimat numărul real al victimelor sale.

Bărbatul are dosare penale pentru înșelăciune în mai multe orașe din țară, dar, de fiecare dată, scapă fără închisoare, profitând, în egală măsură, de clemența instanțelor și o portiță din Codul Penal. În orice caz, Costel Dudău are un ”talent” deosebit.

Soluția simplă pentru a face bani rapid

Profitând de naivitatea și neatenția vânzătorilor, cele mai bune victime sunt vânzătoarele din magazinele de cartier mai puțin aglomerate, dar nu numai.

”Omul intră şi cere vânzătorului să-i schimbe o bancnotă de 500 de lei în bancnote cu o cupură cât mai mică, de 5, 10 sau 50 de lei. Când vânzătorul îi întinde teancul de bani, şmenarul, se răzgândeşte brusc şi cere să i se schimbe banii cu alt tip de bancnote, de valoare mai mare sau mai mică, de la caz la caz. În toată această agitaţie de moment, şmenarul, iute de mână, sustrage o parte din bancnotele şi le introduce discret în buzunar, apoi îi cere înapoi vânzătorului bancnota de 500 de lei spunând că s-a răzgândit şi nu mai vrea să schimbe banii.”, conform Adevărul.

Una dintre victime este vânzătoare din complexul Coștila din Bușteni. Nu a durat mult după interacțiunea cu Costel Dudău până să își dea seama că a ieșit pe minus cu 450 de lei, după ce ia schimbat unui client 500 de lei. Din păcate, pentru că pierderea a fost din neatenția ei, a achitat minusul din gestiune din buzunar și a anunțat poliția. Bărbatul a fost identificat și prins de polițiști după imaginile de pe camerele de supraveghere din magazin, dar și din întreaga stațiune Bușteni. Cu această ocazie, au văzut și polițiștii măiestria omului. În mai puțin de un minut, între 19:18:56 şi 19:19:52, bărbatul a făcut aproape 100 de euro.

Deși bărbatul a fost prins de mai multe ori de către polițiști și reținut pentru 24 de ore, de fiecare dată ajungea doar să fie pus sub control judiciar. ”Acesta practic a profitat de clemenţa autorităţilor judiciare şi a continuat să-şi câştige existenţa tot prin generarea unor conflicte de drept penal similare”, potrivit actului de acuzare semnat de judecătorii din Sinaia. În trecut, bărbatul a efectuat operațiuni similare în Motru, Popeşti Leordeni, Târgu Jiu, Urziceni, Aleşd, Buşteni etc.

Este important de reținut că, în Codul Penal din România, în cazul faptelor de înșelăciune, se prevedere că se poate ajunge la înlăturarea răspunderii penale a inculpatului, dacă partea vătămată și inculpat se împacă, iar asta s-a întâmplat și de această dată. Costel Dudău i-a dat femeii păgubite 450 de lei și 5000 de lei prejudiciu moral. Astfel, dosarul penal de înșelăciune s-a finalizat cu încetarea procesului ca urmare a intervenirii împăcării.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele