13 oct. 2022 | 18:21

Cum a ajuns România să dea lecții de putere financiară întregii lumi: și SUA ridică din sprâncene, avem „talent”

ACTUALITATE
Cum a ajuns România să dea lecții de putere financiară întregii lumi: și SUA ridică din sprâncene, avem

Într-o perioadă în care economia globală este cu un pas în groapa neagră a recesiunii, România se evidențiază într-o manieră surprinzător de pozitivă în ochii Fondului Monetar Internațional.

Deși cele mai puternice economii ale Europei sunt privite cu teamă și incertitudine, din cauza multiplelor crize din prezent, precum cea a inflației și energiei, noi reușim performanța de a avea o economie solidă, pe care experții internaționali par dispuși să parieze oricând.

În cele mai recente date furnizate de Fondul Monetar Internațional, economia Românească pare din ce în ce mai solidă și consolidată. FMI și-a revizuit în sus prognozele pentru țara noastră, deși contextul internațional este unul tulbure, incert, lipsit de predictibilitate, măcinat de crize și de mari tensiuni geopolitice.

Acum le arătăm tuturor ce putem. Suntem o forță

Fondul Monetar Internaţional estimează că țara noastră va înregistra în 2022 un avans economic de 4,8%, de la 2,2% cât se aștepa în primăvară.

Doar că pentru anul 2023 lucrurile nu mai stau la fel de bine! Anul viitor, țara noastră va avea un avans al Produsului Intern Brut de 3,1%, comparativ cu procentul de 3,4% estimat în primăvară.

De asemenea, mai avem două vești rele, legate de inflație și deficit de cont curent. Din ambele perspective, au fost înrăutățite estimările formulate mai nou de FMI.

În privința inflației, FMI se așteaptă ca aceasta să ajungă la 14,7% la finele anului curent. Pentru 2023, prognoza arată că rata anuala a inflației se va situa la 7,7%, deci anul viitor nu vom mai fi atât de împovărați de scumpiri!

De asemenea, va crește și deficitul de cont curent, de la 7% cât se estima anterior, la 8,4%! Punctăm faptul că deficitul de cont curent se referă la volumul comerțului unei țări. Practic, în situația în care avem deficit, importăm mai mult decât exportăm. Când există situația opusă, adică excedent, importurile sunt mai mici decât volumul mărfurilor și serviciilor exportate.