07 iun. 2022 | 03:08

Cum a ajuns Bucureștiul să fie comparat cu marile metropole ale lumii: cifrele sunt impresionante și arată câtă forță financiară are capitala

ACTUALITATE
Cum a ajuns Bucureștiul să fie comparat cu marile metropole ale lumii: cifrele sunt impresionante și arată câtă forță financiară are capitala

Cine s-ar fi gândit vreodată că Bucureștiul nostru are elemente în comun cu marile metropole ale lumii? Ei bine, iată că avem și încă unele deosebit de semnificative. Este vorba, de exemplu, despre numărul de navetiști „adoptați” de capitală din alte județe.

Bucureștiul a ajuns să fie polul forței de muncă a țării. Avem milioane de angajați aici, care zilnic traversează marile bulevarde către job. Unii vin din anumite sectoare, alții din anumite județe.

În zilele de lucru, dacă ar număra cineva toți trecătorii din oraș ar ieși trei milioane de oameni, pentru că avem 700.000 de muncitori care nu locuiesc în București, dar care vin aici pentru a munci, pentru a câștiga poate mai bine decât în localitățile lor de origine, acolo unde-și au reședința.

Într-o analiză recentă, ZF compară capitala noastră cu gigantul Manhattan.

„Dacă în Manhattan zilnic intră 1,6 milioane de navetişti, în Bucureşti sunt 700.000 de persoane care lucrează şi care au domiciliul în alt judeţ. Raportat la populaţia activă din judeţele respective, Bucureştiul a reuşit performanţa de a atrage aproape jumătate din aceasta din judeţul Giurgiu spre exemplu, mai bine de o treime din Călăraşi şi un sfert din Ialomiţa, Teleorman sau Dâmboviţa, judeţe unde cele mai multe localităţi se află la circa o oră – o oră şi jumătate cu maşina personală, pe o rază de circa 100 de kilometri”, notează sursa citată.

Totuși, chiar dacă oamenii vin aici să muncească, ei se confruntă cu anumite probleme care par să nu-și mai găsească rezolvarea. În calitate de navetiști, cel mai mare neajuns pe care-l îndură este, fără îndoială, lipsa infrastructurii rutiere adecvate. La orele de vârf, intrarea în capitala dinspre Autostrada Pitești-București este de-a dreptul infernală, se circulă efectiv bară la bară.

De altfel, lipsa locurilor de parcare este o altă discuție sensibilă, însă lefurile de aici par să compenseze aceste probleme, din moment ce avem atât de multă forță de muncă importată.