30 sept. 2022 | 08:00

Culmea ordonanței pentru energie care ar fi trebuit să micșoreze facturile românilor: s-a aflat acum

ACTUALITATE
Culmea ordonanței pentru energie care ar fi trebuit să micșoreze facturile românilor: s-a aflat acum

La aproximativ 24 de ore de la adoptarea noii Ordonanțe de Urgență din domeniul energiei, mai multe voci au atras atenția asupra absurdului din spatele unor măsuri incluse în document.

După ce ordonanța a ajuns online, cei mai mulți români au fost atenți la pragurile sub care pot beneficia de plafonarea prețului la energie. În cazul în care depășești pragul de 300 kWh pe lună, de exemplu, vei plăti prețul întreg contractat de la furnizor. Nu mai ai parte de niciun discount. Altă particularitate este însă și mai interesantă decât modul în care statul român lovește în majoritatea românilor care stau la casă, de exemplu.

Autoritățile obligă furnizorii să plafoneze prețul la energie electrică pentru familiile cu trei copii de maxim 18 ani sau 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, indiferent de consum. Dacă măsura ți se pare una lăudabilă, ai dreptate. Din păcate, furnizorii de energie nu au știut și, cel mai probabil, nu vor ști niciodată câți copii sunt într-o locuință. Nu au acces la această informație și, mai degrabă, a fost doar un anunț populist, chiar dacă este inclus în lege.

Familiile cu trei copii și furnizorii de energie

Pe marginea acestei particularități din Ordonanța de Urgență, a vorbit și directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, Dana Dărăban. Oficialul a explicat că unul dintre amendamentele aduse în Comisiile raportoare din Senat la Ordonanţa privind energia, referitor la preţul plafonat la energie pentru familiile cu cel puţin trei copii, nu ar putea fi aplicat pentru că furnizorii nu deţin aceste date.

Furnizorii nu au aceste date. La cele referitoare de consum şi adresă. Va trebui să identificăm cum îi găsim”, a spus Dărăban după dezbaterile din Comisiile raportoare pentru OUG 119/2022 privind energia, scrie Agerpres.

Dacă nu era deja evident că autoritățile de la București au lacune majore în a înțelege cum se furnizează energia în România și nu cunosc obligațiile producătorului și cele ale furnizorului, Dana Dărăban a venit cu câteva mențiuni și pe această parte.„Problema este că există o necorelare între obligaţia producătorului şi obligaţia furnizorului. Producătorul are un 70% din cantitatea disponibilă, iar furnizorul are 70% din cantitatea necesară pentru acoperirea portofoliului de clienţi. Există riscul ca furnizorul să nu găsească energia necesară pe contracte bilaterale ca să acopere cei 70%. (…) Eu nu vreau să creez panică, dar există riscul real ca furnizorii să aibă probleme. (…) Să sperăm că optimismul membrilor din Parlament va fi confirmat de realitate”, a adăugat Dărăban. Tot ea a recomandat ca ANRE să publice săptămânal suma totală solicitată de furnizori pentru rambursare.

Ca o notă de subsol, preşedintele Comisiei de energie, senatorul UDMR Istvan-Lorant Antal, a explicat că datele referitoare la familiile cu trei copii vor fi identificate cu ajutorul ANRE şi al ministerului de resort. Rămâne să vedem cât de repede sau eficient se va depăși și această piedică în procesul de facturare care oricum a întârziat teribil pentru un număr record de români.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele