03 mai 2022 | 14:50

Cu război la graniță și multiple crize, România demonstrează Europei că e o forță: le-am luat fața

ACTUALITATE
Cu război la graniță și multiple crize, România demonstrează Europei că e o forță: le-am luat fața

România reușește să impresioneze Comisia Europeană din perspectivă economică, deși țara noastră traversează o perioadă dificilă și plină de provocări, cu multiple crize și un război la graniță.

Cele mai recente rapoarte economice venite de la Executivul european indică faptul că se înregistrează o creștere a încrederii în economia noastră națională. Semnalul este unul deosebit de îmbucurător, mai ales că vine într-un context atât de sensibil și instabil în plan geopolitic.

Ce spune Comisia Europeană despre noi, de fapt

Conform analiștilor europeni, încrederea în economia României a crescut pentru a treia lună consecutiv în aprilie. Indicatorul privind încrederea în economie (economic sentiment indicator – ESI) a crescut în aprilie cu 1,6 puncte la 104,3 puncte, marcându-se astfel trei luni consecutive de evoluție pozitivă.

”ESI nu reflectă până acum impactul războiului din Ucraina, dar combinația de prețuri ridicate și întreruperile din lanțurile de aprovizionare ar putea afecta rezultate din următoarele luni”, conform explicațiilor oferite de Eugen Sinca, analist la BCR, citat de Profit.ro.

Aceste date sunt impresionante nu doar ținând seama de contextul actual, ci și de previziunile conturate de Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială cu privire la evoluția economică a țării noastre. Ambele instituții și-au corectat anticipațiile și se așteaptă la evoluții mai modeste de la țara noastră.

Concret, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit semnificativ estimările realizate în toamna anului trecut privind creşterea economiei româneşti în acest an. Se remarcă aici o scădere de la 4,8% până la 2,2%. De asemenea, un alt element negativ scos la lumină de FMI este deficitul de cont curent. Experții anticipează că acesta va urca până la 7% din PIB în 2022, urmând ca în 2023 să se reducă uşor la 6,5% din PIB.

Banca Mondială e și mai sceptică și pesimistă decât analiștii Fondului Monetar Internațional și anticipează că PIB-ul României va înregistra o evoluție de numai 1,9% în acest an.

Amintim faptul că economia României a înregistrat un avans de 5,9% în 2021, comparativ cu nivelul înregistrat în 2020.