27 iun. 2022 | 06:00

Criza imobiliară se termină la Protecția Consumatorilor: așa înțelegi dezastrul din apartamente, ”combinațiile”

ACTUALITATE
Criza imobiliară se termină la Protecția Consumatorilor: așa înțelegi dezastrul din apartamente, ”combinațiile”

Piața imobiliară din România ridică semne de întrebare din ce în ce mai mari pentru tinerii doritori de locuințe. Prețurile rezonabile nu mai există demult, dar mai grav este că dezvoltatorii au început să pună cumpărătorii în situații imposibile. În cel mai optimist caz, Protecția Consumatorilor s-ar putea să-ți întindă o mână de ajutor, dacă nu cumva ajungi la tribunal.

În contextul creșterii semnificative a prețurilor la locuințe, dezvoltatorii imobiliari din Iași au început să adopte mai multe practici la limita legalității. Livrează apartamente cu dimensiuni mai mici decât contractate. Returnează avansurile și anulează precontractele, în speranța că oamenii își vor permite să achite prețurile mai mari cu până la 50%. Ca referință, prețul pe metru pătrat în centrul Moldovei a ajuns de la 1000 de euro la 1500 de euro pe metru pătrat.

Protecția Consumatorului a început verificările la contractele imobiliare

În urmă cu aproximativ o săptămână, au început să circule pe internet detalii legate despre o practică înșelătoare a dezvoltatorilor imobiliari din România. După ce au luat avansuri la apartamente în urmă cu un an sau chiar mai mult, în loc să livreze apartamentele la termen, constructorii returnează avansul și vând apartamentele semnificativ mai scump. În contextul în care mulți clienți au contractat credite bancare pentru acele apartamente pe care nu-și mai permit să le cumpere, mulți cumpărători ajung în situații foarte dificile, atât financiar, cât și legal.

În prima fază, fenomenul a fost depistat în Iași, dar este improbabil să nu se extindă și în alte orașe mari din România, unde prețurile s-au dublat în ultimii 2-3 ani la metrul pătrat locuibil. La prima vedere, astfel de situații nu-și găsesc soluția decât în sala de judecată, dar Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) a inițiat mai multe investigații ale contractelor încheiate de constructori în ultimii ani.

Ca pachetul să fie complet, după intabularea unui apartament proaspăt construit, s-a ajuns la concluzia că suprafețele erau cu mult mai mici decât în proiectul inițial. În contextul în care un metru pătrat construit începe de la 1000 de euro, noul proprietar a făcut reclamație la dezvoltator și a cerut diferența în bani dintre ce a fost contractat și ce s-a livrat. Refuzat vehement de către constructor, acesta este un alt caz care a ajuns în atenția CJPC. Una peste alta, este foarte important să fii atent la astfel de detalii tehnice și, eventual, să amâni achiziția unei locuințe în această perioadă dominată de scumpiri a materialelor de construcții și a forței de muncă, pe lângă o explozie a dobânzilor bancare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele