20 apr. 2022 | 08:01

Criza imobiliară din România se adâncește: o nouă lege încearcă să salveze dezastrul dezvoltatorilor

ACTUALITATE
Criza imobiliară din România se adâncește: o nouă lege încearcă să salveze dezastrul dezvoltatorilor

Pe fondul unei crize financiare acute în domeniul imobiliarelor, autoritățile române au decis să intre în piață pentru a întinde o mână de ajutor dezvoltatorilor. Nu de alta, dar mulți dintre ei nu mai au nicio șansă să termine proiectele începute.

Un amendament avizat de comisiile de specialitate ale Parlamentului, ce urmează să primească votul final în Parlament, speră să funcționeze ca o plută de salvare pentru o industrie a construcțiilor care pare să fie cea mai mare victimă a crizei financiare prin care trece țara noastră. Gestul nu este mare, dar mai scapă dezvoltatorii imobiliari de un stres. Este vorba de autorizațiile de construcție.

Autorizațiile de construcție prelungite automat sau la cerere

În contextul în care tot mai mulți dezvoltatori imobiliari se află în situația de a nu-și mai putea continua proiectele imobiliare, din cauza creșterii accelerate a prețurilor la materiale de construcții și a imprevizibilității pieței, Parlamentul a decis să intervină.

Astfel, autorizațiile de construcție care au intrat în ultimele 30 de zile de valabilitate vor fi prelungite automat cu încă 90 de zile. Mai mult decât atât, dacă se face o cerere pe marginea acestui subiect cu cel puțin 45 de zile înainte de expirare, aceeași autorizație poate beneficia de o extindere de 24 de luni sau doi ani. Schimbarea este una foarte importantă, având în vedere că, în prezent, autorizațiile de construcții pot fi prelungite o singură dată, cu maximum 12 luni.

”Blocajele apărute la nivel economic – criza materialelor de construcții, creșterea prețurilor, deficitul de forță de muncă în construcții la nivel național, perioadele de lock-down sau restricțiile generate de starea de urgență sau alertă, îmbolnăvirea lucrătorilor, efecte care au produs sincope în procesele de construire ce au condus la imposibilitatea finalizării lucrărilor de construcții în termenele estimate în graficele de lucrări”, detaliază inițiatorii modificărilor avizate că ar fi motivele pentru care era necesară o astfel de măsură. Noua lege așteaptă să fie votată de Parlament și promulgată de Președintele țării.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele