Bula imobiliară din România, concentrată în București și orașele mari: planurile pe 2022, aproape absurde

Bula imobiliară din România, concentrată în București și orașele mari: planurile pe 2022, aproape absurde

Dezvoltatorii imobiliari optează și în acest an să fie complet imuni la semnele din piață referitoare la reticența oamenilor pentru investiții fabuloase și, nu în ultimul rând, la lipsa de bani. Nu de alta, dar majoritatea băncilor au anunțat deja că se așteaptă ca românii să întâmpine probleme în a-și achita ratele, în contextul scumpirilor la energie și al creșterii dobânzilor bancare.

Situația din piața imobiliară din România este una foarte complicată, dar constructorii încearcă să-și mențină optimismul și, cel puțin în marile orașe țării, în frunte cu București și împrejurimi, au planuri mari. Peste 27.000 de locuințe se află în prezent în construcție în Capitală și localitățile din preajmă. Conform planurilor, aproximativ 21.000 dintre ele urmează să fie și livrate, adică își vor găsi cumpărător, dacă nu s-a întâmplat deja. Aceasta este concluzia unei analize realizate de SVN România, o firmă de consultanță imobiliară.

Piața imobiliară din România, departe de realitate

Independent de războiul din Ucraina, de înăsprirea condițiilor de creditare, de salariile care nu acoperă rata inflației, de creștere prețurilor la energie, carburanți și pâine, dezvoltatorii imobiliari se ține de planuri. Aceasta este concluzia Romania Residential Market Genome 2022, o analiză publicată la începutul acestei săptămâni.

Dacă ne uităm la capitală și la cele 27.000 de locuințe aflate în construcție, conform studiului, cele mai multe dintre ele au fost deja precontractate de către cumpărători. Faptul că valorile sunt similare cu cele din 2021 trădează un optimism debordant, având în vedere că schimbările economice din piață au fost fabuloase în ultimele 12 luni și nu s-au terminat. Ca referință, anul trecut, conform INS, s-a stabilit un record de locuințe noi finalizate în București și Ilfov, aproximativ 22.010 apartamente și case.

Piaţa rezidenţială şi-a dovedit rezilienţa în toată această perioadă recentă şi a continuat să înregistreze creşteri potrivit statisticilor oficiale, atât în primii doi ani de pandemie cât şi în ultimele săptămâni. Proiectele rezidenţiale atent concepute şi cu echipe de vânzări specializate vor înregistra rezultate bune şi în perioada următoare ia 2022 are premisele, analizând datele şi indicatorii actuali, să fie un nou an cu rezultate satisfăcătoare pentru sectorul rezidenţial din România”, a declarat Andrei Sârbu, CEO al SVN Romania.

Optimismul celor din construcții, mai ales în Capitală, pleacă de la un raport al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, conform căruia vânzările de locuințe din primele trei luni din 2022 au fost cu 16% mai mari față de aceeași perioadă din 2021.

„Dacă 2022 a debutat cu o uşoară scădere, de 0,5% în ianuarie comparativ cu ianuarie 2021, a numărului de apartamente şi case vândute în Bucureşti şi împrejurimi, datele ANCPI arată că luna februarie a adus o creştere anuală de 20,1% a vânzărilor de locuinţe iar în martie s-a înregistrat o creştere de 24,6% comparativ cu martie 2021, în ciuda contextului internaţional. Rezultatul poate fi considerat cu atât mai bun cu cât aproape fiecare lună din 2021 – cu excepţia lunii octombrie – a stabilit un record absolut de vânzări de locuinţe în Bucureşti şi împrejurimi”, precizează sursa citată.

Citește și: