15 dec. 2022 | 11:41

Criza financiară, inevitabilă pentru români: cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani, ce se întâmplă cu dobânzile

ACTUALITATE
Criza financiară, inevitabilă pentru români: cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani, ce se întâmplă cu dobânzile

La începutul acestei săptămâni, INS a publicat inflația pe luna noiembrie și a atins pragul de 16,8%, cea mai mare înregistrată în România în aproximativ 20 de ani. Deși situația s-ar putea regla când pe parcursul anului viitor, realitatea economică autohtonă va deveni și mai neagră înainte să devină roz.

„Suntem în mod rezonabil încrezători că decembrie 2022 va marca vârful acestui ciclu la aproximativ 17,0%. Cu toate acestea, presiunile asupra prețurilor din sectorul serviciilor devin din ce în ce mai proeminente și ar putea împinge banca centrală într-o altă creștere de 25 puncte de bază la 7,00% în ianuarie”, a atras atenția economistul șef al ING Bank, Valentin Tătaru.

Inflația record, simptoma unor probleme mai grave

În momentul în care Institutul Național de Statistică a confirmat inflația de 16,8%, valoarea a venit ca un șoc destul de mare pentru economia românească în general și sistemul bancar în particulare. Nu de alta, dar a depășit toate estimările, mai ales că vorbim de un record pe ultimii 20 de ani.

„Deși am încercat să determinăm vârful inflației deja de două ori în acest an, acum avem un motiv mai puternic ca niciodată să credem că noiembrie-decembrie va marca vârful: nu mai sunt luni în anul acesta pentru a vedea amprente mai mari. Inflația din noiembrie a accelerat cu mult peste consensul Bloomberg de 16,1%, dar relativ aproape de estimarea noastră de 16,6%. Eroarea de prognoză din partea noastră a venit în întregime din sectorul serviciilor, unde presiunile ample ale prețurilor încep să surprindă în sus”, a insistat Valentin Tătaru.

Cel mai probabil, înainte de finele acestui an, inflația va depăși 17%, înainte să scadă un pic la începutul lui 2023, până la aproximativ 16%. Dacă se aliniază planetele, la finalul primului trimestru de anul viitor, ar trebui să graviteze în jurul a 15%. Coborârea la sub 10% este improbabil să se întâmple înainte de finele anului viitor.

„Având în vedere că inflația de bază este deja peste 14,0%, există o presiune crescândă pentru ca Banca Națională a României (BNR) să realizeze o nouă creștere la ședința de politică din ianuarie 2023. Deși am optat cu strictețe pentru sfârșitul ciclului de drumeție la rata cheie actuală de 6,75%, am subliniat că o creștere finală de 25 pb în ianuarie era încă o posibilitate puternică. Pe baza datelor de astăzi, balanța ar putea fi acum înclinată către cea din urmă opțiune”, subliniază economistul şef al ING Bank, conform Economica.net.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele