21 sept. 2022 | 16:37

Criza energetică și efectele „din umbră”: ce nu știu oamenii de rând, de fapt. Suntem prea preocupați de cât ne vine factura și greșim mult

ACTUALITATE
Criza energetică și efectele

Criza energetică actuală ne afectează direct în portofele, iar acest lucru primează pentru oamenii de rând, tot mai îngrijorați și împovărați de costul facturilor pe care trebuie să le achite lună de lună.

Chiar dacă suntem atât de prinși în aceste probleme cotidiene, nu ar trebui să scăpăm din vedere și alte efecte negative pe care această criză le presupune, fiindcă ele sunt grave și riscă să ne aducă consecințe negative pe termen lung.

De exemplu, puțini dintre noi ne mai preocupăm acum de faptul că obiectivele climatice au început să fie abandonate. Dacă la nivel declarativ se mai vorbește încă despre urgența climatică și necesitatea de a lua măsuri pentru a preveni eventuale viitoare catastrofe, în practică omenirea reîncepe goana după combustibilii fosili, atât de criticați până acum și împotriva cărora Guvernele europene declaraseră „război” până de curând.

Pentru unele țări, criza înseamnă colaps. Pentru altele, e o sursă de bani grei

Jurnaliștii Reuters dedică un amplu articol goanei mondiale după cărbune, care s-ar fi amplificat după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie anul acesta, iar fenomenul continuă să fie împins de la spate și de criza energetică actuală.

S-a scumpit semnificativ cărbunele utilizat de termocentrale pentru a produce electricitate, motiv pentru care multe țări nu vor să rateze oportunitatea și își schimbă strategiile de export.

Spre exemplu, Tanzania livra doar spre vecinii apropiați, dar de când piața e atât de atractivă, de aici au început să plece tone de cărbune spre cele mai îndepărtate destinații ale lumii. Țara a început să facă export la un nivel atât de mare, încât se așteaptă să atingă 696.773 de tone în 2022, ceea ce înseamnă o cantitate dublă față de media obișnuită.

„După debutul războiului, jucătorii europeni sunt dispuşi să meargă oriunde este cărbune. Ei se oferă să plătească preţuri foarte bune”, a explicat specialistul Rizwan Ahmed, director de operaţiuni la compania minieră Bluesky Minings din Tanzania.

La rândul său, preşedintele diviziei de transport oceanic de la Cargill, Jan Dieleman, afirmă că se simte pe piață o creștere importantă a livrărilor de cărbune către statele europene.

„Europa concurează cu alţi cumpărători şi alternativa, care este gazul natural, este mai scumpă. Europa ar trebui să poată să îşi asigure cărbunele şi vom vedea livrări în Europa dinspre Columbia, Africa de Sud şi chiar şi de mai departe”, a ținut sp puncteze Jan Dieleman.