17 mai 2022 | 11:58

Criza economică, mai aproape de noi ca niciodată: vine furtuna de la Bruxelles

ACTUALITATE
Criza economică, mai aproape de noi ca niciodată: vine furtuna de la Bruxelles

Analiștii economici de la Bruxelles au întocmit un raport nefavorabil cu privire la evoluția economică a țării noastre. Specialiștii și-au înrăutățit perspectivele și se așteaptă la performanțe mult mai reduse, acum.

Comisia Europeană anticipează că, în acest context dificil și plin de provocări economice, țara noastră va reuși să înregistreze o creștere economică de doar 2,6%.

Există două mari pericole care pândesc asupra bunăstării noastre economice

Specialiștii Executivului comunitar vorbesc despre două principale aspecte care aduc nori asupra economiei României. Pe de-o parte, este vorba despre criza inflaționistă. Scumpirile din prezent macină puterea de cumpărare a românilor și, desigur, pun presiune pe bugetul public. Pe de altă parte, avem un război la graniță, iar situația geopolitică rămâne tensionată și lipsită de predictibilitate. În acest context, analiștii economici sunt destul de temperați în previziunile lor.

De asemenea, mai notează Comisia Europeană, Produsul Intern Brut ar urma să înregistreze un avans de doar 3,6%, faţă de accelerarea de 4,5% prognozată în luna februarie. Un alt aspect previzionat ține de așteptările pe care instituția le are în raport cu inflația. Dacă atunci când a analizat dezvoltarea economică, cifrele au fost corectate în jos, când vine vorba despre scumpiri, corecțiile se fac prin adăugare de valori mai mari. Așa se face că analiștii europeni anticipează acum că țara noastră va fi măcinată de o inflație mult mai mare decât se așteptau anterior, de la 5,3% cât estima în februarie, până la 8,9%.

„Riscurile sunt orientate preponderent în jos pentru creşterea economică şi viceversa pentru inflaţie, deoarece situaţia depinde de lungimea şi de severitatea conflictului precum şi de tensiunile comerciale globale. Cu toate acestea, există şi riscuri orientate în sus, în condiţiile în care formarea brută de capital ar putea fi influenţată pozitiv de procesele de relocare a activităţilor de producţie din Ucraina şi Rusia în timp ce piaţa muncii ar putea să integreze mai mulţi oameni care fug din Ucraina decât se estima iniţial”, susţine Comisia Europeană.

Cu toate acestea, deși cifrele înregistrate în plan economic sunt mai mult decât modeste, șeful Băncii Naționale consideră că nu suntem în recesiune și, mai mult, nici nu vom ajunge în acea zonă neagră. Practic, deși vremurile pe care le trăim sunt foarte dificile, iar provocările financiare au ajuns să fie fără precedent în ultimii ani ce s-au scurs de la criza economică, se pare că situația națională, per ansamblu nu este chiar atât de critică încât să credem în scenariul reapariției crizei economice.

Există, totuși, probleme care trebuie corectate, subliniază oficialul BNR.

„Avem o problemă majoră în domeniul fiscalităţii, trebuie să o rezolvăm, că acolo sunt presiunile cele mai mari. Avem deficit pe partea comercială, din păcate şi la produsele agricole, dar poate să fie explicat şi prin importul de tehnologie. Dar nu. Multe dintre importurile pe care le face România se fac în oraşele mari şi bogate ale ţării (…)

Uitaţi-vă la promoţiile de Crăciun! Nu găseşti un produs românesc acolo. Aşa vrem să trăim. Călătoriile în străinătate. Nu spun că e rău. Toată lumea visa la asta, dar asta este o realitate. Dar să ajungem noi să fim exportator net, adică să avem surplus în servicii datorită transportului internaţional eu nu visam.

Deci, mai multe părţi ale economiei merg. Nu sunt pregătit acum să vă dau toate datele, dar economia merge. Avem o problemă majoră: 26 -27% din PIB venituri bugetare nu au cum să acopere cheltuieli de 40 – 40 şi ceva la sută ‘a la longue’. Şi se întâmplă de când am fost premier, deci le ştiu pe dinafară. Acelaşi tip de discuţii, încercăm să luăm de acolo să o împingem acolo. Acolo e o problemă structurală. Deci, economia încă merge”, a afirmat Mugur Isărescu.