Criza apei potabile din România, sub reflector: avertismentul autorităților, au fost anunțate restricții
Din ce în ce mai multe localități din România întâmpină probleme cu accesul la apă potabilă. Aceasta fie este raționalizată, fie nu este disponibilă, iar pronosticurile pentru următoarea perioadă nu sunt deloc optimiste. Seceta nu doar că nu pleacă nicăieri, dar se pare că se află abia la început.
La fel ca pe întregul bătrân continent, România se confruntă în această perioadă cu un val masiv de secetă și absență a precipitațiilor. În acest context, nu ar trebui trebuie să vină ca o surpriză cel mai nou avertisment din partea ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos. La nivel locale, se pare că vom vedea din ce în ce mai multe restricții legate de utilizarea apei potabile. După cum spune oficialul, este o mare risipă ca cetățenii să ude grădinile cu apă potabilă, ”chiar dacă ne pare rău pentru roșii”.
Ce se întâmplă cu apa în România
„Atenţionările şi apelurile vor veni în continuare, pentru că vor fi administraţii locale care vor trebui să ia măsuri pentru asigurarea apei potabile pentru toţi cetăţenii şi pentru asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung. Restricţiile dispuse pe plan local vin în sprijinul refacerii rezervelor pe timp de noapte sau refacerii rezervelor, în acele perioade în care se aplică restricţiile. Sunt foarte multe localităţi care au sisteme de alimentare cu apă potabilă construite pe un consum normal, fără a consuma apă potabilă pentru alte scopuri: irigare, industriale, bazine de înot, udatul grădinii sau a gazonului. Mai ales în această perioadă trebuie să fim responsabili şi să avem grijă de această resursă”, a spus Barna Tanczos la finalul şedinţei de guvern de miercuri.
În speranța identificării unor soluții cât mai bune în această perioadă de secetă și temperaturi extreme, celula de criză de la Guvern se va ocupa de monitorizarea zonelor afectate de lipsa precipitațiilor și de luarea de măsuri în localitățile unde se înregistrează deficiențe de alimentare cu apă potabilă.
„Acolo, restricţiile pot viza domenii de activitate, dar analiza se face de la caz la caz. Nu putem generaliza. În localităţile unde nu există piscine şi nu există cluburi, acolo apa este probabil folosită pentru irigare în grădină. Este la fel de mare risipă şi acolo. Chiar dacă ne pare rău pentru roşiile pe care le-am pus, apa potabilă pentru băut şi pentru nevoile casnice este apă scumpă, apă tratată, trecută prin foarte multe procese de tratare şi filtrare, motiv pentru care trebuie să o folosim pentru ce trebuie”, a subliniat ministrul Mediului.
Pe lângă secetă, nu ajută nici faptul că, în această perioadă, foarte mulți fermieri dau foc terenurilor agricole, o idee foarte proastă ce poate duce la incendii agresive. ”Este un pericol uriaş în această perioadă şi fac apel atât la fermieri, cât şi la cetăţenii care mai ies în natură în această perioadă să aibă mare grijă în folosirea focului. Să nu fie lăsat nesupravegheat, la părăsirea locaţiei să aibă grijă ca focul să fie stins cu apă. Agricultorii să nu folosească în această perioadă focul în loc de recoltare, cosit, în loc de alte proceduri agricole, pentru că focul se extinde peste vegetaţia uscată şi generează incendii. În litieră, în pădure, pe suprafeţele agricole să nu folosim focul în această perioadă. Este o perioadă extrem de periculoasă şi nu avem voie să ajungem în situaţia Spaniei, Greciei, Franţei. Pădurile noastre sunt de alt tip, nu avem acelaşi pericol de a avea incendii forestiere pe suprafeţe foarte mari, dar se pot întâmpla tragedii”, a afirmat ministrul Mediului.