21 iun. 2022 | 09:41

Criza alimentară a început în occident: penurie la bere, salam, ceapă sau floricele de porumb. Când ajunge în România

ACTUALITATE
Criza alimentară a început în occident: penurie la bere, salam, ceapă sau floricele de porumb. Când ajunge în România

În ultimele luni, de mai multe ori, s-a vehiculat o criză alimentară. Inevitabilul s-a produs, iar aceasta a început să-și facă simțite efectele în mai multe colțuri ale lumii, în parte din cauza scumpirilor la energie și carburant, în parte din cauza problemelor cu lanțul de aprovizionare.

Conform datelor agregate de Bloomberg, tot mai multe țări din occident încep să se confrunte cu o criză alimentară, chiar dacă afectează doar anumite produse sau categorii de produse. În contextul în care acelea sunt cât se poate de comune, problema capătă rapid proporții dureroase, mai ales în timpul verii, când cererea este mai mare.

Cât de gravă este criza alimentară, ce produse lipsesc

„În ultimele luni, multe alimente ocazionale au devenit extraordinar de scumpe sau greu de găsit, cum ar fi salata verde în Australia, ceapa sau salamul în Japonia și chiar berea îmbuteliată în Germania, forțând companiile să caute alternative pentru a satisface cererile clienților”, conform Adevărul.

În mod mai mult sau mai puțin fascinant, problema nu ține neapărat de faptul că produsele nu mai există, ci că, din cauza lanțului global de aprovizionare, valoarea lor a explodat sau ajung să întârzie. În spatele acestei situații există un mix de probleme, un cumul de factori, de la pandemie și vreme rea, până la tensiuni geopolitice și o revenire a cererii la niveluri pre-pandemice care nu a fost estimată corect de către vânzători.

De exemplu, în Germania există un deficit de bere nu pentru că nu se mai produce, ci pentru că sticlele necesare în procesul de ambalare veneau din Ucraina, iar livrările au fost afectate de război. În SUA, există un minus pe partea de floricele de porumb, o particularitate care are mari șanse pe termen mediu și lung să afecteze negativ industria cinematografică. Motivul din spate are legătură cu faptul că agricultorii renunță la porumb pentru culturi mai profitabile.

În Australia, un lanț popular de fast-food a înlocuit salata din sandwich-uri cu varză, în timp ce, în Marea Britanie, McDonald`s se confruntă cu o situație în care a limitat utilizarea roșiilor din cauza costurilor ridicate pentru încălzirea serelor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele