27 iun. 2022 | 06:30

Crește alocația cu 50% pentru această categorie de copii din România: cine sunt privilegiații, de ce este doar începutul

ACTUALITATE
Crește alocația cu 50% pentru această categorie de copii din România: cine sunt privilegiații, de ce este doar începutul

Majoritatea copiilor din România se află într-o situație financiară foarte dificilă, în timp ce alocația furnizată de statul român este, de cele mai multe ori, modică. Din fericire, există totuși câte inițiative pentru a remedia situația, cel puțin pentru anumite categorii de copii.

Cel mai recent proiect de ajutor social vizează copiii aflați în plasament la o familie, persoană sau asistent maternal. În cazul lor, un nou proiect de ordonanță aflat în dezbatere la Ministerul Familiei, crește alocația lunară de plasament cu aproximativ 50%, de la 631 de lei, în prezent, până la 950 de lei, după cum se poate vedea în proiectul de OUG.

Copiii care vor primi 950 de lei de la Guvern, veste de ultimă oră

Copiii care vor primi 950 de lei de la Guvern, veste de ultimă oră

De ce crește alocația copiilor, după ce formulă

”La fel ca mai multe tipuri de ajutoare sociale, alocația lunară de plasament este raportată la indicatorul social de referință (ISR), acum stabilindu-se o altă valoare ce trebuie înmulțită cu ISR pentru a obține suma acordată sub forma alocației de plasament, respectiv 1,808, față de 1,2, cât e acum.”, atrage atenția avocatnet.ro.

Ca referință, alocația lunară de plasament a fost stabilită prin Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. aceasta este oferită fiecărui copil față de care s-a luat măsura plasamentului la o familie, persoană, asistent maternal, într-un serviciu de tip rezidențial al unul organism privat acreditat sau s-a instituit tutela.

Este important de reținut că banii achitați asistentului maternal sau organismului privat acreditat poate fi folosită pentru asigurarea de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică.

Deși, pentru a-și face simțite efectele, proiectul de OUG trebuie adoptat de executiv și publicat în Monitorul Oficial, este bine de știut că aceasta are mari șanse să nu fie singura mărire alocației de care se bucură acești copii în 2022. Nu de alta, dar calculându-se în raport cu ISR, care s-a actualizat în martie cu rata inflației de la acel moment, în contextul creșterii constante a inflației, ar mai putea crește până la finele anului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele