02 nov. 2022 | 08:40

Coreea de Sud condamnă „o invazie teritorială” și reacționează cu trei rachete. Pyongyang-ul a lansat 10 rachete

ULTIMA ORĂ
Coreea de Sud condamnă

O rachetă nord-coreeană a aterizat miercuri, pentru prima dată, în apropierea graniței sud-coreene. Armata sud-coreeană a tras trei rachete sol-aer.

Coreea de Sud, răspuns după ce o rachetă nord coreeană a ajuns în Marea Japoniei

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a condamnat lansarea rachetei nord-coreene ca fiind „de fapt o invazie teritorială”. Armata sud-coreeană a declarat că Seulul a tras trei rachete sol-aer ca răspuns la această provocare.

Yoon Suk-yeol a subliniat că provocarea nord-coreeană a fost o invazie teritorială de facto printr-o rachetă care a trecut linia de demarcație nordică pentru prima dată de la divizarea peninsulei, a precizat președinția într-o declarație.

„Armata noastră nu va tolera niciodată această acțiune provocatoare din partea Coreei de Nord și va răspunde cu fermitate în strânsă cooperare cu Statele Unite”, a declarat cu câteva minute mai devreme șeful Statului Major interarme.

Pyongyang a lansat cel puțin zece rachete. Una dintre aceste rachete a ajuns în Marea Japoniei, în Marea Coreei de Sud, la 60 de kilometri de coastă. Potrivit Seulului, a fost „pentru prima dată” când o rachetă nord-coreeană a aterizat „în apropierea apelor teritoriale sud-coreene la sud de linia de demarcație nordică”.

Un tir care a fost condamnat și de Japonia

Japonia a condamnat, de asemenea, miercuri, lansarea rachetei balistice nord-coreene. Pyongyang „continuă să lanseze rachete cu o frecvență fără precedent, ceea ce nu va fi niciodată tolerat”, a declarat premierul japonez Fumio Kishida. .

Coreea de Nord a criticat puternic marți anunțul privind exercițiile militare comune dintre Seul și Washington din această săptămână. „O provocare” potrivit Pyongyangului și „nu mai poate fi tolerată”, a declarat în cursul zilei de ieri un oficial nord-coreean.

De mai multe luni, Pyongyangul a avertizat atât Seulul, cât și Washingtonul. Aceste tiruri sunt cele mai recente dintr-o serie care include, în urmă cu câteva săptămâni, o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune deasupra Japoniei, unde persoanele vizate ar trebui să fie rugate să se refugieze. Coreea de Nord a justificat seria de teste cu rachete prin „amenințările militare” ale SUA.