Consumatorii de cafea ar putea avea un risc mai mic de moarte prematură: ce indică ultimele studii
Chiar și persoanele care consumă zahăr par să prezinte un risc mai mic, spun experții. Persoanele care beau cafea – cu sau fără zahăr – par să aibă un risc mai scăzut de moarte prematură, deși experții avertizează că descoperirea nu se poate datora băuturii în sine.
Aproximativ 98 de milioane de cești de cafea se beau zilnic în Marea Britanie, potrivit Asociației Britanice de Cafea, Asociația Națională a Cafelei dezvăluind că în SUA cifra este de aproximativ 517 milioane de cești.
Studiile anterioare au sugerat că băutura poate fi benefică pentru sănătate, consumul de cafea fiind asociat cu un risc mai scăzut de afecțiuni, de la boli hepatice cronice la anumite tipuri de cancer și chiar demență. Acum, cercetătorii din China au descoperit că oamenii care consumau o cantitate moderată de cafea în fiecare zi, indiferent dacă este îndulcită cu zahăr sau nu, au un risc mai mic de deces pe o perioadă de șapte ani decât cei care nu au consumat.
Băutorii de cafea trăiesc mai mult
Rezultate similare au fost găsite pentru cafeaua instant, măcinată și decofeinizată. Studiul, publicat în Annals of Internal Medicine, se bazează pe date de la peste 171.000 de participanți la BioBank din Marea Britanie – care a colectat informații genetice, despre stilul de viață și despre sănătate de la peste 500.000 de persoane de la început în 2006, inclusiv detalii despre participanți, obiceiurile lor de a bea cafea.
Echipa a folosit date din certificatele de deces pentru a urmări participanții pentru o perioadă medie de șapte ani începând cu 2009, timp în care au murit 3.177 de persoane. După ce s-au luat în considerare factori precum vârsta, sexul, etnia, nivelul educațional, statutul de fumător, cantitatea de activitate fizică, indicele de masă corporală și dieta, echipa a constatat că, în comparație cu cei care nu au băut berea, persoanele care au consumat cafea neîndulcită au avut cel mai mic risc de deces.
Cea mai mare reducere, un risc cu 29% mai mic de deces, a fost observată pentru cei care beau între 2,5 și 4,5 căni pe zi. S-au observat reduceri ale riscului de deces și la cafeaua îndulcită cu zahăr, cel puțin la cei care beau între 1,5 și 3,5 căni pe zi. Tendința a fost mai puțin clară pentru persoanele care au folosit îndulcitori artificiali.
„Acest lucru se datorează faptului că băutorii de cafea sunt, în general, mai înstăriți și au o viață mai sănătoasă decât cei care nu beau și nu sunt convins dacă acești factori pot fi depășiți în studiile observaționale”, a spus profesorul Sattar.