Consiliul European, întâlnire la Versailles pentru discuții despre războiul Rusia-Ucraina. Klaus Iohannis va fi prezent
Liderii Uniunii Europene (UE) se vor întâlni joi și vineri la Versailles în vederea purtării unor discuții despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și, implicit, despre consecințele acesteia. Se va vorbi, de asemenea, și despre consolidarea suveranității europene, reducerea dependenței față de Rusia și conceperea unui nou model de creșetere și investiții. La întâlnirea Consiliului European va participa și președintele României, Klaus Iohannis. Mai multe detalii, în continuare.
Consiliul European, întâlnire la Versailles pentru discuții despre războiul Rusia-Ucraina
Consiliul European va avea o reuniune informală la Versailles, pentru a discuta despre agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, vecinul pro-european, dar și despre consecințele invaziei ruse în această țară. Totodată, se va avea în vedere și întărirea suveranității proprii, reducerea dependențelor și conceperea unui model nou de creșetere și investiții.
Liderii europeni au condamnat în mai multe rânduri „acțiunea militară specială“ din Ucraina, așa cum a numit-o Putin, care încalcă grav dreptul internațional și subminează securitatea europeană. Pe de altă parte, aceștia au lăudat curajul poporului ucrainean de a-și apăra cu orice preț țara.
„Ca răspuns la agresiunea Rusiei, UE a dat dovadă de unitate și forță și a oferit Ucrainei sprijin umanitar, politic, financiar și material coordonat. Liderii UE vor discuta despre cele mai recente evoluții ale conflictului și consecințele acestuia în timpul întâlnirii informale“, se găsește scris pe site-ul oficial al Consiliul European.
Klaus Iohannis va fi prezent
După cum aminteam anteior, întărirea suveranității europene reprezintă a doua temă principală a reuniunii de la Versailles.
„În acest context, liderii UE se vor concentra pe trei aspecte cheie: consolidarea capacităților noastre de apărare, reducerea dependenței noastre energetice, în special de gazul, petrolul și cărbunele rusești, construirea unei baze economice mai robuste“, a transmis instituția.
Un alt subiect care ar putea fi abordat este intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, însă acesta „nu este pentru mâine (joi – n.r.)“, a precizat ministrul francez al Afacerilor Europene, Clement Beaune, potrivit Reuters.
„Va dura timp“, a completat oficialul, făcând referire la dezbaterile din cercurile politice internaționale cu privire la posibilitatea sau nu de a acorda Ucrainei o intrare rapidă în blocul comunitar, ca un gest de solidaritate față de țara condusă de Zelenski în lumina invaziei ruse.