Consecințele catastrofale ale unui război nuclear, în 2022: ce s-ar întâmpla cu omenirea
Un război nuclear, în 2022, ar putea să facă ravagii pe planeta noastră, iar omenirea nu ar mai fi, cel mai probabil, niciodată la fel.
O echipă de oameni de știință a încercat să afle ce s-ar întâmpla dacă am fi supuși unui război nuclear: rezultatul e catastrofal.
Raportat în jurnalul AGU Advances, studiul detaliază modul în care un război atomic care implică schimburi între oricare dintre cele nouă puteri nucleare ale lumii ar avea ca rezultat pomparea colosală a burdufurilor de funingine și fum în atmosfera superioară. Acest lucru ar bloca Soarele, provocând o scădere a temperaturii globale de 7,2 °C, în decurs de o lună.
Mai mult, temperaturile oceanelor ar scădea, în special în părțile nordice, unde extinderea tot mai mare a gheții marine ar îngheța apele din jurul porturilor mari, inclusiv portul Beijing Tianjin, Copenhaga și Sankt Petersburg.
Înghețul oceanului și lipsa Soarelui ar duce la moartea în masă a algelor marine. Deoarece ele stau la baza lanțului trofic marin, toate ființele ar muri de foame, într-un timp extrem de scurt.
Aceste efecte catastrofale ar fi resimțite în toate scenariile studiate de echipă, referitoare la un eventual război nuclear
„Nu contează cine bombardează pe cine. Poate fi India și Pakistan sau NATO și Rusia. Odată ce fumul este eliberat în atmosfera superioară, se răspândește la nivel global și afectează toată lumea”, a declarat, într-un comunicat, profesorul Cheryl Harrison, autorul principal al studiului, de la Universitatea de Stat din Louisiana.
În prezent, există aproximativ 13.000 de arme nucleare în lume, împărțite între nouă țări. Majoritatea covârșitoare a focoaselor sunt în mâinile SUA și Rusiei, în timp ce puțin peste 1.000 sunt deținute de Franța, China, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord.
„Actualul război din Ucraina cu Rusia și modul în care a afectat prețurile gazelor ne arată cu adevărat cât de fragile este economia noastră globală, dar și lanțurile noastre de aprovizionare”, a adăugat Harrison.