Conflict Azerbaidjan-Armenia. A început operaţiunea militară „Răzbunarea” în Nagorno-Karabah
Azerbaidjanul a transmis, miercuri, 3 august, că armata sa a ocupat poziţii şi a distrus ţinte armene în enclava Nagorno-Karabah, în cadrul unei operaţiuni militare pe care a numit-o „Răzbunarea”. Decizia provoacă temeri că războiul azero-armean ar putea reizbucni în această enclavă azeră cu populaţie majoritar armeană.
Tensiuni tot mai mari între Azerbaidjan și Armenia
Guvernul de la Baku spune că forțele sale au suprimat un atac armean în apropierea enclavei Nagorno-Karabah, determinând apeluri internaționale pentru suprimarea luptei într-o regiune disputată de trei decenii. UE a cerut o „încetare imediată a ostilităților” între forțele azere și armene.
Armata azeră „a stabilit controlul asupra mai multor poziţii înalte”, printre care şi dealuri, a anunțat Ministerul Apărării de la Baku, adăugând că trupele sale îşi fortifică poziţiile ocupate. Cele două tabere adverse precizaseră deja moartea a cel puţin doi combatanţi armeni şi a unui soldat azer în aceste noi conflicte.
Federația Rusă, care a mediat acordul de încetare a focului pentru războiul din 2020 şi a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah, a acuzat Azerbaidjanul că încalcă armistiţiul în zona Saribaba. Moscova ia „măsuri pentru a stabiliza situaţia”, care se deteriorează în zonă, potrivit Ministerului rus al Apărării.
A fost declanșată operaţiunea militară „Răzbunarea”
Ministerul azer al Apărării susține că trupele sale au fost ţinta unor tiruri în districtul Latcin, o zonă-tampon între frontiera armeană şi Nagorno-Karabah, motiv pentru care a lansat o operaţiune de represalii, de unde şi numele de „Răzbunarea”.
Încă din anii 1990, Armenia şi Azerbaidjan se bat pentru Nagorno-Karabah, provincia azeră cu populaţie majoritar armeană. Ultima lor confruntare sângeroasă, purtată în toamna anului 2020, s-a soldat cu circa 6.500 de morţi, fiind oprită prin armistiţiul negociat de Rusia în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene.
Război oprit de Rusia în 2020
În urma pactului, Armenia a fost nevoită să cedeze Azerbaidjanului o parte din această province şi teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după războiul desfăşurat la începutul anilor ’90. Guvernul de la Erevan are relaţii strânse cu Moscova, inclusiv prin apartenenţa la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).
În toamna anului 2020, premierul Nikol Paşinian a cerut Rusiei ca OTSC să intervină, forţele armene fiind depăşite de capacitățile armatei azere, care beneficia de sprijinul Turciei. La acea vreme, Kremlinul, care îl consideră pe Paşinian un politician pro-occidental, a refuzat, motivând că regiunea Nagorno-Karabah nu este teritoriul Armeniei, fapt recunoscut la nivel internaţional.