19 aug. 2022 | 11:15

Condiții meteo extreme în Europa. Furtunile au făcut 13 victime

ULTIMA ORĂ
Condiții meteo extreme în Europa. Furtunile au făcut 13 victime

Cel puțin 13 persoane, dintre care trei copii, au fost ucise de o furtună puternică care a lovit joi centrul și sudul Europei. Cele mai multe dintre victime au fost ucise de căderea copacilor doborâți de rafalele puternice de vânt în Italia, Austria și Corsica.

Furtunile din Italia, Austria și Corsica au făcut victime

Doi copii au murit în urma furtunii puternice de astăzi pe malul lacului din Šentandraž, în Carintia austriacă. Alte trei persoane au murit în Austria când un copac a căzut peste ele.

În timpul furtunii de pe malul lacului, unde au murit doi copii, alte 15 persoane au fost rănite, dintre care două grav. Serviciile de urgență au fost trimise în zonă în urma furtunii, care a doborât copaci și a expus acoperișuri, iar o operațiune de căutare a eventualelor persoane dispărute este încă în desfășurare în lac.

Primarul localității învecinate Volšperk, Hannes Primus, a scris pe Facebook, după furtună, că zona mai largă de acolo „seamănă cu un câmp de luptă”.

După furtună, alimentarea cu energie electrică a fost grav perturbată în sudul țării, motiv pentru care căile ferate austriece au suspendat traficul în Carintia austriacă, Tirolul de Est și Stiria austriacă.

Cauza întreruperii a fost o pană de curent extinsă, au anunțat căile ferate. Numeroși pasageri au rămas blocați în trenuri, iar transportul alternativ a fost posibil doar într-o măsură limitată.

Viteza vântului a depășit 100 km/h

Agenția austriacă de meteorologie ZAMG a anunțat că viteza vântului a depășit 100 de kilometri pe oră în zonele afectate. Cea mai mare viteză a vântului a fost măsurată la Neumarkt, în Styria austriacă, unde vântul a suflat în rafale cu o viteză de 139 de kilometri pe oră.

Potrivit meteorologilor, furtunile s-au calmat în zona afectată, dar aceștia continuă să avertizeze cu privire la furtuni, întrucât norii de furtună se deplasează deasupra Vienei, Austriei Inferioare și Gradischanska.

Două victime în urma unor furtuni puternice în Italia

O furtună puternică a devastat nordul Italiei, făcând două victime în Toscana. Mai multe persoane au fost rănite în urma ploilor abundente și a vântului care a atins viteze de peste 100 de kilometri pe oră. Furtuna a lovit și Veneția, unde bucăți de cărămidă au căzut din clopotnița din Piața San Marco.

Pompierii au efectuat până în prezent peste 150 de intervenții în regiunile Liguria și Toscana, iar furtunile au afectat grav și regiunea Emilia-Romagna. Potrivit previziunilor, furtunile din nordul țării vor continua încă 36 de ore.

Italia, devastată de furtunile violente

În nordul țării, căderile de copaci au ucis două persoane. Victimele au fost un bărbat din Lucca și o femeie din Carrara. Alte patru persoane au fost rănite de căderile de copaci.

În orașul Barga, o rafală de vânt a smuls o parte din acoperiș, care a căzut apoi peste o mașină în care se aflau persoane. Au fost raportate pagube la o piață din stațiunea balneară Marina di Carrara, după ce o furtună puternică a provocat inundații.

În Liguria, coasta dintre Chiavari și Sestri Levante a fost inundată de un val de mare puternic, care a purtat câteva case de pe plajă pe șinele de cale ferată și a avariat o linie electrică. Furtuna a lovit și Veneția, unde bucăți de cărămidă au căzut din clopotnița din Piața San Marco. Turiștii au fost evacuați rapid, iar zona este deja împrejmuită. Două persoane au fost rănite ușor.

Italia s-a confruntat cu condiții meteo extreme pe tot parcursul verii. În timp ce incendiile de pădure fac ravagii în zonele sudice, nordul țării este afectat acum de ploi și furtuni puternice, după o lungă secetă.