Companiile tech vor avea acces la surse de finanțare la care nici n-au visat
Liderii europeni au planuri mari pentru regiune, în ceea ce privește progresul tehnologic. Se pregătesc să finanțeze consistent domeniul tech, prin înființarea unui fond specific.
Conform anunțului făcut de curând de ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, va fi înființat, la nivel european, un fond dedicat tehnologiei, care va dispune de miliarde de euro.
O nouă șansă pentru start-up-uri
Proiectul fondului respectiv este lansat ca o nouă șansă de finanțare pentru start-up-urile din domeniul tech, a mai precizat oficialul francez.
Potrivit acestuia, companiile europene din industria tehnologică au nevoie de finanțare pentru a se dezvolta, dar mai ales este obligația liderilor locali să stimuleze acest domeniu, cu scopul de a reduce dependența de giganții tech din străinătate.
„Obiectivul nostru final este să avem 10 companii de tehnologie cu o valoare de peste 100 miliarde de euro fiecare până în 2030”, a spus Bruno Le Maire, la o conferință pe tema suveranității digitale.
Start-up-urile tech sunt încurajate să se dezvolte, inclusiv în România. Investitorii înscrişi în platforma de equity crowdfundind SeedBlink, lansată în ianuarie 2020, au alocat în total 15 milioane euro pentru finanţarea a 56 de start-up-uri tech listate în platformă în decurs de doi ani. La această sumă se adaugă încă aproape 23 milioane euro, care reprezintă finanţările atrase de cele 56 de companii tech aflate la început de drum prin lead investors. De altfel, existenţa unui lead investor este una dintre condiţiile impuse de SeedBlink pentru listarea unui start-up pe platformă.
Per total, echipa SeedBlink a analizat în doi ani peste 1.500 de start-up-uri, dintre care 60, originare din şapte ţări, şi-au lansat runde de finanţare pe platformă, iar 56 au reuşit să şi încheie campaniile cu succes. Printre cele mai mari runde de finanţare se numără FlowX cu 1,6 milioane euro (rundă de 7,3 milioane), Dronamics cu 950.000 de euro (rundă de 3 milioane) şi campania proprie SeedBlink cu 1,1 milioane (rundă de 3 milioane).
“Pentru noi aceşti doi ani au fost plini de satisfacţii. În ciuda pandemiei, start-up-urile tehnologice europene au dat dovadă de multă rezistenţă, au inovat pentru a supravieţui şi a prospera. Vreau să le mulţumesc echipei, acţionarilor, antreprenorilor şi investitorilor platformei, care ne motivează zilnic să îi deservim şi să dezvoltăm această comunitate”, a declarat Andrei Dudoiu, managing partner şi cofondator al SeedBlink, companie care numără în prezent 38 de angajaţi.