Comoara României demnă de UNESCO, subiect de exploatare: Cîțu vrea aurul din Roșia Montană
Fostul premier al României și actualul președinte al Senatului, Florin Cîțu, a decis să aducă din nou în discuție exploatarea aurului de la Roșia Montană, folosind ca pretext criza energetică și invazia Ucrainei.
Roșia Montană a făcut subiectul mai multor campanii importante în ultimii ani. În prima fază, oamenii din regiune și ecologiști din fiecare colț al țării s-au luptat pentru ca respectivul obiect să nu mai facă subiectul unei exploatări aurifere pentru că are mari șanse să se reflecte într-un dezastru ecologic. Ulterior, s-a lucrat la introducerea obiectivului în patrimoniul UNESCO, fapt confirmat și în postările de mai jos ale lui Klaus Iohannis și Dan Barna.
Din păcate, deși acum face subiectul unui proces împotriva statului român, cu pretenții de miliarde de dolari din partea Gabriel Resources – dezvoltatorul proiectului aurifer Roșia Montană, Florin Cîțu a considerat că ar fi momentul să aduce din nou în discuție posibilitatea exploatării sale.
Aurul din Roșia Montană, dorit de Florin Cîțu
”Mă gândeam, dacă Europa poate și revine la partea de extracție de cărbune, ar trebui să ne uităm și la proiectul Roșia Montană, până la urmă avem și acolo resurse pe care putem să le folosim în interesul României și ar trebui să ne uităm în ce condiții am putea să reîncepem și acolo exploatarea”, a declarat Florin Cîțu, în contextul în care se analizează serios la această oră în Uniunea Europeană revenirea la producția de energie pe bază de cărbune.
În același set de declarații, liderul PNL a ținut să menționeze că premierul Ciucă s-a întâlnit cu conducerea Complexului Energetic Oltenia din Hunedoara pentru a reporni acele capacități care folosesc cărbune. ”Este clar că în această situație complicată, toată Europa se uită la resurse alternative pentru a produce energie și România avea deja aceste resurse. Vom vedea dacă avem cărbune și dacă va trebui să importăm. Ieri, comunicatul a fost că vor fi adăugate 300 de MW, asta înseamnă că că va trebui să angajăm vreo 600 de persoane, din nou, ceea ce este o veste bună pentru acești oameni care au suferit”, a spus Cîțu.
Una peste alta, deasupra aurului de la Roșia Montană plutește din nou un nor de incertitudine. Pe de o parte, se dorește înscrierea sa în UNESCO. Pe de altă parte, există voci care își doresc în continuare exploatarea, de parcă ne-a rezolva criza energetică și ar micșora prețurile.