21 aug. 2022 | 16:03

Comoara din adâncurile României. Descoperirea din Dobrogea care ar salva generaţiile viitoare. E o teorie din Antichitate

ȘTIINȚĂ
Comoara din adâncurile României. Descoperirea din Dobrogea care ar salva generaţiile viitoare. E o teorie din Antichitate

În adâncurile României a fost găsită comoara care ar putea confirma o veche teorie din Antichitate. Află ce ascunde Dobrogea de astăzi și cum ar putea schima tot ceea ce știai până acum.

În Dobrogea se regăsește poate una dintre cele mai mari comori ale țării. Acolo, cercetătorii au descoperit un izvor de apă care datează de peste 90 de milioane de ani, iar hidrologii români și bulgari continuă să exploreze zona.

Locuitorii menționează existența unui fluviu subteran care traversează județul Constanța și care ar avea un debit cu mult mai mare decât cel al fluviului Dunărea. Deși autorităție confirmă existența acestuia, ele nu au oferit prea multe detalii despre imensa cantitate de apă care, în viitor, ar putea fi o sursă importantă de apă.

Seceta care a lovit în această vară atât țara noastră cât și alte state de pe continent s-a făcut simțită și în comuna Siliștea, iar bătrânii și-au adus aminte despre fluviul de sub pământ. Unii au vrut să se convingă de acest lucru, forând în subteran.

Unul dintre acești oameni este Gheorghe Popa care a plătit suma de 2.000 de euro pentru foraje, conform Stirile Pro TV. Din pământ a început să țâșnească apa celui care ar putea fi cel de-al patrulea braț al Dunării, așa cum mneționa și Herodot în Antichitate. TV.

Comoara României se află în subteranul Dobrogei

Începând cu anii ’60, hidrologii au început să efectueze foraje în zonă pentru a afla calitatea și cantitatea apei de sub pământul Dobrogean. Un astfel de proiect a durat peste două decenii și a fost efectuat alături de cercetători bulgari.

Sub Dobrogea se regăsesc două izvoare de apă, astfel că în timp ce cel din zona nordică ajunge la 100 de metri adâncime, cel din sud ar fi format în Jurassic. Acesta provine din Bulgaria, acoperind o distanță de 200 de kilometri, dintre care 80 doar pe teritoriul țării noastr.

Depozitul vechi de 90 de milioane de ani este cel din care sunt alimentate 48 de localități ale județului Constanța. Apa nu prezintă clor sau nitriți, iar cantitatea de calciu, magneziu și fier este cea potrivită. Din cauza lipsei sistemului de irigații Dobrogea suferă de lipsa apei pentru culturi, iar această apă ar putea fi salvarea zonei, în timp ce cercetătorii afirmă că acest lucru ar fi total greșit.

”Trebuie prezervate pentru generațiile viitoare. Nu se evaporă, sunt ape legate de componența rocilor”, spune Rodica Macale, cercetător științific.

Așadar, în momentul în care această apă ar începe să fie exploatată, acest echilibru natural ar fi deteriorat, rămânându-ne a alege în a salva culturile sau a păstra această sursă de apă pentru viitor, în cazul crizei mondiale de apă care este deja un subiect de actualitate.

Captura StiriPro TV

O parte din apa formata la 600-700 de metri sub sol curge spre vest, in zona Giurgiu, alta se disipa treptat spre Mare (Foto: Captura Stirile Pro TV)